«Σχεδόν διπλάσια» η υπερθέρμανση στη Δυτική Ανταρκτική

Eρευνα
Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012 11:36
UPD:17:25

A- A A+

Η θερμοκρασία στη Δυτική Ανταρκτική ανεβαίνει με σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στον ερευνητικό σταθμό Μπερντ, στην περιοχή, έχει σημειώσει αύξηση της τάξης των 2,4 βαθμών Κελσίου από το 1958 - τριπλάσια σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται στον υπόλοιπο κόσμο.

«Το δυτικό τμήμα του παγοκαλύμματος θερμαίνεται με ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους απ' ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που πραγματοποίησε τη μελέτη. Η εξέλιξη «επιτείνει την ανησυχία για τη μελλοντική συμβολή της Ανταρκτικής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Nature Geosciences, επισημαίνουν ότι η μέση θερμοκρασία στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται ο σταθμός Μπερντ, κυμαίνεται στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου. Παρ' όλα αυτά, εκφράζουν φόβους ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιφανειακή τήξη των πάγων αποσταθεροποιώντας την παγοκρηπίδα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις υπερθέρμανσης στη Γη», δήλωσε στο BBC ο Άντριου Μόναχαν, ερευνητής στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη θερινή περίοδο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ντέιβιντ Μπρόμουιτς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ανταρκτική βιώνει εξίσου ταχείες μεταβολές στη θερμοκρασία της με πολικές περιοχές, όπως η Γροιλανδία και η Αρκτική στον Καναδά. «Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην Ανταρκτική είναι εξίσου μεγάλες με αυτές που βλέπουμε στο Βορρά», δήλωσε ο Μπρόμουιτς στο OurAmazingPlanet.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την άνοδο των θερμοκρασιών σε μεταβολές των ανέμων και των καιρικών μοτίβων από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αποφεύγουν να απαντήσουν με βεβαιότητα στην ερώτηση κατά πόσο για την τάση αυτή ευθύνονται και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή