Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή το ν/σχ για τις κάμερες

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 23:02
A- A A+

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο σχετικά με τη διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών καθώς και την χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, υποστηρίζοντας ότι με τη ψήφιση του θα περισταλούν δραστικά ατομικά δικαιώματα.

Των διατάξεων του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η χρήση καμερών ασφαλείας σε δημόσιους χώρους θα γίνεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφάνεια και με τη μέγιστη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

«Υπάρχει θέμα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και αυτό αποσκοπούμε να υπηρετήσουμε. Το βασικό μας ενδιαφέρον είναι να μην κάμπτονται τα ατομικά δικαιώματα. Πρέπει όμως να θέσουμε και όρια στοιχειώδους ασφάλειας του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφώνησε επίσης με επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορεί από μόνα τους να είναι αποδεικτικό υλικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βοηθήσουν στην άσκηση ποινικών ευθυνών.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις επιβεβλημένες, επισημαίνοντας ότι όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς κάμερες ωστόσο, όπως είπε, η πραγματικότητα άλλα ορίζει.

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι και ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, κάνοντας λόγο για «Big Brother» που «καλύπτει πλέον τους πάντες».

Επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων δήλωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι γίνονται «υπό το κράτος της αντιτρομοκρατικής αγωνίας που διακατέχει τον δυτικό κόσμο».

Την αντίθεση του εξέφρασε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ένας πολίτης θα βιντεοσκοπείται πάνω από 80 φορές από τη στιγμή που θα βγαίνει από το σπίτι του».

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα του νομοσχέδιο εξέφρασε τέλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή