Γ. Πεταλωτής: Tο θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Δικαίωμα συμμετοχής των αλλοδαπών στις εκλογές
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 16:50
UPD:20:11
A- A A+

«Τα δικαστήρια έχουν δικαίωμα να εκδίδουν τις αποφάσεις που πιστεύουν, από εκεί και πέρα το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια, δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη στο σύνολό του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για το δικαίωμα συμμετοχής των αλλοδαπών στις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, «εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κρίση περί αντισυνταγματικότητας από το τέταρτο τμήμα του ΣτΕ για το συγκεκριμένο νόμο, γίνεται με μια συγκεκριμένη ιδεολογική προσέγγιση, κάτι που πραγματικά ξενίζει».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν έχει πει και ούτε πρόκειται να πει ότι υπάρχει κίνητρο από τους δικαστές του ΣτΕ. «Είναι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη μόρφωση και εμπειρία και κατά την κρίση και τη συνείδησή τους βγάζουν αποφάσεις», ανέφερε και σημείωσε ότι «η ιδεολογική προσέγγιση συνίσταται στο ότι υπάρχει ειδική αναφορά στην αιτιολογία αυτής της απόφασης που συνδέει την ιθαγένεια με το θέμα της συγγένειας αίματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι σε όλη την Ευρώπη οι μετανάστες συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με προϋποθέσεις, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση υπήρξε πολύ προσεκτική στη νομοθέτηση, καθώς και ότι δεν συντρέχει καμία περίπτωση ακύρωσης των δημοτικών εκλογών, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που ψήφισε είναι γύρω στις 10.000-12.000, εκ των οποίων περίπου 7.000 είναι ομογενείς και δεν εκλέχτηκε κανένας μετανάστης.

«Εμείς εμμένουμε στο νόμο, τον ψηφίσαμε, πιστέψαμε σε αυτόν», δήλώσε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση πολιτικά το ότι «μιλά η ΝΔ για το νόμο αυτό, για μια αντισυνταγματικότητα που δεν προέβαλε όταν γινόταν συζήτηση στη Βουλή, αλλά μόνο το ΛΑΟΣ».

Σε ό,τι αφορά την κατάληψη της Νομικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η έκβαση ήταν η καλύτερη δυνατή και ότι από εκεί και πέρα θα εφαρμοστούν οι νόμοι.

«Με εκβιασμούς και θεωρητικολογίες νομιμοποιήσεις δεν πρόκειται να γίνουν και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να γίνει καμία μαζική νομιμοποίηση», σημείωσε και επισήμανε ότι οι επιτροπές ασύλου λειτουργούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ πάντως Κώστας Τζαβάρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «τα Ανώτατα Δικαστήρια, όταν δικαιοδοτούν δεν εκφράζουν ιδεολογικές ή πολιτικές απόψεις, αλλά απονέμουν Δίκαιο, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».

Μάλιστα, κάλεσε το κυβερνών κόμμα «να παύσει, επιτέλους, να επαινεί ή να επικρίνει δημοσίως τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το αν την ευχαριστούν ή την δυσαρεστούν».

«Εξάλλου, η στοχοποίηση της Δικαιοσύνης, με άκριτες και παρορμητικές δηλώσεις, βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία. Αυτό, μάλιστα, προκύπτει από το σημερινό κρούσμα βίας εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το οποίο εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή