«Καμπανάκι» για μέλισσες, μεγάλους λευκούς καρχαρίες

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 11:55
UPD:12:14

Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τον αφανισμό ολόκληρων αποικιών της κοινής μέλισσας, την τελευταία δεκαετία.

A- A A+

Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τον αφανισμό ολόκληρων αποικιών της κοινής μέλισσας, την τελευταία δεκαετία. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ερευνητές του Οργανισμού κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα, την Ιαπωνία, αλλά και για την αφρικανική ήπειρο, διαπιστώνοντας κατάρρευση αποικιών στην Αίγυπτο.

«Ο τρόπος, με τον οποίο η ανθρωπότητα διαχειρίζεται ή κακομεταχειρίζεται τα φυσικά περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, θα καθορίσουν εν μέρει το συλλογικό μας μέλλον κατά τον 21ο αιώνα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ. «Είναι γεγονός ότι από τα 100 είδη που παρέχουν το 90% των τροφίμων στον κόσμο, περισσότερα από 70 επικονιάζονται από τις μέλισσες».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι πληθυσμοί μελισσών θα συρρικνωθούν περαιτέρω σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να ανακοπεί αυτή η τάση, σημειώνουν, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αποκατάστασης και θωράκισης των οικοτόπων τους. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να δοθούν κίνητρα στους μελισσοκόμους να τοποθετήσουν τα κατάλληλα φυτά κοντά σε καλλιέργειες ή να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη σύνεση εντομοκτόνα και άλλα χημικά. Τονίζουν όμως ότι, ακόμη και αν γίνουν βήματα για την προστασία των μελισσών που ζουν σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, «οι άγριοι πληθυσμοί είναι πολύ ευάλωτοι».

Κολυμπούν προς τον αφανισμό τους οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες;

Την ίδια ώρα, άλλο ένα είδος, το οποίο θεωρούμε ίσως... δεδομένο, καθώς απαντάται σε όλους τους ωκεανούς, φαίνεται πως επίσης απειλείται – σε μεγαλύτερο βαθμό απ' όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες. Ο λόγος για το μεγάλο λευκό καρχαρία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ντέιβις) έκαναν την πρώτη απογραφή του είδους, βασιζόμενοι σε έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς παγκοσμίως: αυτόν που ζει ανοιχτά των ακτών της Κεντρικής Καλιφόρνια. Μέτρησαν μόλις 219 καρχαρίες.

Η «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων χαρακτηρίζει τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες «ευάλωτους». Εάν περισσότερες μελέτες επιβεβαιώσουν την ανησυχητική διαπίστωση των ερευνητών από την Καλιφόρνια, το είδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «απειλούμενο» ή «κρισίμως κινδυνεύον».

Παρότι οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο η μείωση του πληθυσμού έχει επηρεάσει το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Τέιλορ Τσαπλ προειδοποιεί ότι «ακόμη και η απώλεια ενός τέτοιου καρχαρία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή