Εμμένει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου η Τουρκία

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 12:00

«Μένουν μήνες, ίσως εβδομάδες για να αρχίσουμε μαζί με τη Ρωσία το πρόγραμμά μας για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιου», δήλωσε αργά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

A- A A+

Αποφασισμένη να κατασκευάσει από κοινού με τη Ρωσία το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου εμφανίζεται η Τουρκία, παρά το ατύχημα που σημειώθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

«Μένουν μήνες, ίσως εβδομάδες για να αρχίσουμε μαζί με τη Ρωσία το πρόγραμμά μας για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιου», δήλωσε αργά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα.

«Όλα είναι έτοιμα. Θα ξεκινήσουμε ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο επενδύεται με 20 δισεκατομμύρια δολάρια», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα για τη Ρωσία, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υπαναχωρήσει στα προγράμματά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το Ακουγιου βρίσκεται στη νότια Τουρκία, στα παράλια της Μεσογείου, και είναι μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της. Η Αγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το Μάιο του 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα στην περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή