«Πόλεμος» δηλώσεων ΝΔ - ΛΑΟΣ

Υπόθεση υποβρυχίων
Σάββατο, 30 Απριλίου 2011 12:28
UPD:18:16
A- A A+

Κλιμακώθηκε ο «πόλεμος» δηλώσεων ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ για την υπόθεση των υποβρυχίων, με απειλές και για για προσφυγή στη δικαιοσύνη, με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο Γ. Καρατζαφέρης στα δύο μεγάλα κόμματα και όσα υποστήριξε κατά του ΛΑ.Ο.Σ. ο πρώην υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης.

Η άγρια κόντρα των κ.κ. Μεϊμαράκη και Καρατζαφέρη ξέσπασε μετά τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τον πίεζε να παραλάβει τα γερμανικά υποβρύχια, με τη ΝΔ να επικαλείται μάλιστα ερωτήσεις του ΛΑ.Ο.Σ. με τις οποίες εγκαλούσε τον κ. Μεϊμαράκη επειδή δεν τα παραλάμβανε.

Αμεση ήταν απάντηση από το ΛΑ.Ο.Σ. που χαρακτήρισε «πολιτικό ατόπημα» όσα ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης στη Βουλή κατηγορώντας τον πρώην υπουργό ότι μετέφερε «πρακτικές του υποκόσμου στο κοινοβούλιο». «Ο κ. Μεϊμαράκης προφανώς φέρει βαρέως το ότι του χαλάσαμε την απευθείας ανάθεση της προμήθειας πυρομαχικών για τα LEOPARD τον Αύγουστο του 2008. Κατά τα λοιπά, παραπέμπουμε στα όσα είπε στη Δικαιοσύνη ο Γενικός Διευθυντής προμηθειών επί υπουργίας του, κ. Βασιλάκος. Ευτυχώς όλοι οι υπεύθυνοι εξοπλισμών δεν είναι άλαλοι», ανέφερε με νόημα ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

Σε νέα ανακοίνωσή του, το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη κατηγορεί την ΝΔ ότι συμβιβάστηκε με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην παραγγελία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη ο οποίος -όπως σημειώνεται- ζητεί αφενός τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για την υπόθεση των υποβρυχίων εκτός του κ. Τσοχατζόπουλου και για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δηλαδή, του Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Β. Παπανδρέου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Ευαγγ. Βενιζέλου, Κ. Λαλιώτη κλπ, και αφετέρου τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών όλων των υπουργών που επόπτευσαν στη συνέχεια τη σχετική διαδικασία, δηλαδή των κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου και Ευαγγ. Μεϊμαράκη.

«Ο κόσμος έχει καταλάβει. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Κατά τα άλλα, παραπέμπουμε την ηγεσία της Ν.Δ στις ομιλίες των βουλευτών της, όπως του κ. Καμμένου, του κ. Τζηκαλάγια κλπ., αλλά και στις αποκαλύψεις του κ. Βασιλάκου, Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών επί κυβερνήσεων ΝΔ στην ανακρίτρια κ. Π. Παπανδρέου. Οι κλέφτες και οι ψεύτες έχουν κοντά ποδάρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. που καταλήγει με την επισήμανση ότι η προσπάθεια της ΝΔ να συκοφαντήσει τον ΛΑ.Ο.Σ. τράβηξε τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας από το ΠΑΣΟΚ.

Νέα επίθεση στο ΛΑ.Ο.Σ. και τον Γ. Καρατζαφέρη για τη στάση τους στην υπόθεση των υποβρυχίων εξαπέλυσε την Παρασκευή ο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Βήμα FM, σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση, δεν υπάρχουν υπόνοιες για τους κ.κ Σπηλιωτόπουλο και Μεϊμαράκη.

«Κάποιοι στην Ελλάδα έχουν σταδιοδρομήσει και εξακολουθούν να σταδιοδρομούν με την ιδιότητα του καταγγέλλοντος. Όλα αναθεωρούνται – και ήταν καιρός να αναθεωρηθούν τα πάντα και κρινόμαστε όλοι, και η Βουλή και το πολιτικό σύστημα και περνάμε όλοι από εξετάσεις. Εννοώ τον κ. Καρατζαφέρη και η έννοια της κατηγορίας που συνεχώς εκπέμπει, ότι "φταίμε και οι δύο" ή "τα κάνουμε πλακάκια και οι δύο", αυτό μπορεί να του επιτρέπει επιφανειακά να ψαρεύει σε θολά νερά, διότι πράγματι το πολιτικό σύστημα δεν είναι στα πάνω του αυτή τη στιγμή και υπάρχει ακροατήριο για τέτοιου είδους γενικεύσεις και κατηγορίες», σχολίασε σε δηλώσεις του ο κ. Τασούλας, απαντώντας στις χθεσινές βολές του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ.

«Όμως, πολλές φορές και οι καταγγέλλοντες είναι πιο ελεγκτέοι από τους καταγγελλόμενους... Ο κ. Καρατζαφέρης και το κόμμα του, αρχές και τέλη του 2008 και αρχές του 2009, υπέβαλαν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση και το ΥΕΘΑ, εγκαλώντας τον τότε υπουργό γιατί δεν παραλαμβάνει τα υποβρύχια», παρατήρησε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, ενώ υπενθύμισε ότι πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων -κυρίως το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ.- ψήφισαν νόμο με τον οποίο η σύμβαση των υποβρυχίων συνεχίζεται μέχρι το 2018 «και θα έχουμε καταβολές ύψους 1,5 δις ευρώ ακόμη».

Όσο για τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τη σύμβαση των υποβρυχίων, ο κ. Τασούλας εκτίμησε πως οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν ακυρωνόταν η σύμβαση, ξεκαθαρίζοντας: «Η ΝΔ ούτε υπέγραψε ούτε παρέλαβε τα υποβρύχια ούτε ακύρωσε τη σύμβαση, γιατί ίσχυε και η ΝΔ πήρε γνώμες και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και από καθηγητές του εμπορικού Δικαίου και αυτές οι γνώμες θα δημοσιευτούν κάποια στιγμή και θα δείτε γιατί αυτή η σύμβαση ήταν ισχυρή και γιατί αυτή η σύμβαση δέσμευε υπέρμετρα το ελληνικό Δημόσιο από τις αρχές του 2000. Θα είχαμε απίστευτες επιπτώσεις εάν την ακυρώναμε».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. πως δεν άντεξε τις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα που του έθεσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και γι αυτό, είπε, φρόντισε να μιλήσει στη Βουλή πριν από αυτόν και μετά να αποχωρήσει.

Ο κ. Μιχελάκης παρουσίασε ερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο, με τις οποίες, όπως υποστήριξε, ήθελαν να ενημερωθούν για ποιούς λόγους δεν είχαν ακόμα παραληφθεί τα υποβρύχια και οι τορπίλες τους. Έκανε μάλιστα λόγο για «έμμεση πίεση» για την παραλαβή των ίδιων υποβρυχίων δερωτώμενος: «Γιατί τόση πρεμούρα από τον κ. Καρατζαφέρη, όχι γενικά για τους εξοπλισμούς, αλλά για τα συγκεκριμένα υποβρύχια; Γιατί πίεζε; Πως είναι δυνατόν ο κ. Καρατζαφέρης όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση να εγκαλούσε τους τότε υπουργούς γιατί δεν παραλάμβαναν τα υποβρύχια, επειδή αρνούνταν να συμπράξουν στο σκάνδαλο και τώρα έρχεται να κατηγορεί για δήθεν εμπλοκή στο σκάνδαλο; Και επιτέλους ως που θα φτάσει ο λαϊκισμός τη μια προς το ένα και την άλλη προς το άλλο άκρο;».

Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη περί «νονού που εκτελεί συμβόλαια», ενώ σε ερώτηση γιατί ο πρώην υπουργός Αμυνας δεν είχε προχωρήσει εδώ και καιρό στις καταγγελίες που κάνει τώρα, υπενθύμισε πως η ΝΔ ούτε υπέγραψε ούτε παρέλαβε τα υποβρύχια.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για «νονούς και λαμόγια που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή», ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ και επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Καρατζαφέρης ήταν αυτός που ψήφισε την παραλαβή των υποβρυχίων.

«Έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου οι περιθωριακές δυνάμεις, οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες έχουν δυσανάλογη βαρύτητα στο λόγο τους, στην παρέμβασή τους στη δημόσια, στις εξελίξεις συμβάσεων και συμφερόντων κι ενώ τελικά προτείνουν με μια ευκολία κάποια πράγματα, με την ίδια ευκολία την άλλη μέρα προτείνουν διαφορετικά. Για να υπάρξει κάθαρση στο σάπιο πολιτικό σύστημα, πρέπει αυτά να ξεσκεπαστούν και για να ξεσκεπαστούν πρέπει να απαντήσουμε με τους δικούς τους όρους διαλόγου διότι αλλιώς, οι νονοί και τα λαμόγια θα παίζουν με τους δικούς τους όρους και οι συνεπείς, σοβαροί, υπεύθυνοι κι έντιμοι δεν θα τους αντιμετωπίζουν», υποστήριξε ο πρώην υπουργός. «Δεν μπορεί το περιθώριο, οι νονοί, τα λαμόγια να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, να λέμε ότι είναι σάπια και να μην τους αντιμετωπίζουμε γιατί δήθεν θα ρίξουμε το δικό μας επίπεδο», συμπλήρωσε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να παραπέμψουν το θέμα στη Δικαιοσύνη: «Ας μου κάνει αγωγή ή μήνυση ή να του κάνω, να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας κι εγώ της δικιάς μου και να πάμε στη Δικαιοσύνη που είναι ο φυσικός μας δικαστής να εξεταστούμε».

«Εγώ», ξεκαθάρισε ο κ. Μεϊμαράκης, ούτε παρήγγειλα, ούτε παρέλαβα (υποβρύχια), ενώ και «για τα αντισταθμιστικά δεν πληρώθηκε δραχμή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης επανήλθε την Παρασκευή με νέες κατηγορίες και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Μεϊμαράκη και της ΝΔ. Σε συνέντευξή του στον Radio 9, μίλησε για «παλιανθρωπιές ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», «ανοησίες» και «κόλπα» του κ. Μεϊμαράκη. «Τα ίδια κόλπα, οι ίδιες βρωμιές» και τώρα, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας πως υπάρχει «σειρά ερωτήσεων που ήμασταν εναντίον» και τώρα ο κ. Μεϊμαράκης «προσπαθεί να μας πείσει ότι ήμασταν υπέρ». «Προκαλώ όποιον θέλει να βγάλει τις ερωτήσεις των βουλευτών μου. Πρόκειται για αισχρή προβοκάτσια, άξια του ανδρός. Εφόσον ήμουν πάντα εναντίον όλων των γερμανικών προμηθειών πως να είμαι υπέρ για τα υποβρύχια;», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Πάρτε την κατάθεση των στενών συνεργατών του, όπως του κ. Βασιλάκου (σ.σ. πρώην γ.γ. εξοπλισμών) για το πως χειρίστηκε την υπόθεση τότε ο κ. Μεϊμαράκης, τότε που είχαμε εμείς το "πάνω χέρι". Τα αντισταθμιστικά, που πληρώσαμε 700 εκατ. ύστερα. Τα λέγαμε "πλωτά φέρετρα" και την περίοδο της ΝΔ πληρώσαμε 700 εκατ. στους Γερμανούς. Επειδή τους κυνηγάει η αλήθεια και κάποια μέρα θα καθίσουν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, προσπαθούν να "πετάνε πέτρες" παντού. Ατύχησε όμως ο κ. Μεϊμαράκης, γιατί εγώ ήμουν πάντα ενάντια σ' αυτή την κατάσταση. Και εγώ δεν έχω ψευδώνυμα. Γιατί στην πιάτσα τον λένε "προστάντζα"; Επειδή προτρέχει; Μάλλον γι΄ αυτό τον λένε έτσι. Αυτό απέδειξε άλλωστε και με τις χθεσινές του δηλώσεις», υπογράμμισε στο ίδιο έντονο ύφος ο κ. Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι η ΝΔ φοβάται την περίοδο Σπηλιωτόπουλου - Μεϊμαράκη και γι αυτό τηρεί αυτή τη στάση - κάτι για το οποίο όπως είπε, πρέπει να απολογηθεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή