Χωρίς συναίνεση το συμβούλιο αρχηγών

Κομισιόν: Βρείτε τα, ο χρόνος εξαντλείται
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 15:59
UPD:20:08

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δυστυχώς η καρέκλα κάποιων είναι πάνω από την Ελλάδα», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

A- A A+

«Θα προχωρήσω μόνος μου», δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών. Από στιγμή σε στιγμή αναμένονται εν τω μεταξύ οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Απογοήτευση Κομισιόν

Tην απογοήτευσή της για το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να συναινέσουν σχετικά με την οικονομική προσαρμογή εκφράζει η Κομισιόν.

«Η Κομισιόν λυπάται για την αποτυχία των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να πετύχουν συναίνεση σε ό,τι αφορά την οικονομική προσαρμογή με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση χρέους», αναφέρει ο Ολι Ρεν σε ανακοίνωσή του.

«Η Κομισιόν αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία και υποστήριξη προς το πρόγραμμα Ε.Ε. - ΔΝΤ. Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία, ο χρόνος τελειώνει».

Σύμφωνα με το Φιλανδό επίτροπο «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος».

«Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών», καταλήγει ο Ολι Ρεν.

Κ. Παπούλιας: Ωρα μεγάλων αποφάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ξεκίνησε με έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, προς τους αρχηγούς των κομμάτων να συναισθανθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να επικρατήσει διάθεση εθνικής συνεννόησης.

Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία «ώρα μεγάλων αποφάσεων» και τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούν. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης σε σημαντικά θέματα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευθούν τα οικονομικά αδύναμα στρώματα.

Αντ. Σαμαράς: Μόνη διέξοδος η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

«Ναι» σε συναίνεση μόνο όμως για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Α. Σαμαράς για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ο Α. Σαμαράς για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο δικό του σχέδιο μέρος των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Από την πλευρά της, όπως είπε, η ΝΔ πρότεινε «την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας».

«Το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε είναι πώς θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του Μνημονίου», τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση.

Επανέλαβε ακόμη ότι η ΝΔ δεν προσυπογράφει «μια πολιτική που ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία που αποκλίνει από τους στόχους που θέτει η Ευρώπη για εμάς».

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αλ. Παπαρήγα: Να μην παγιδευτεί ο λαός σε εκβιασμούς

Τη ριζική διαφωνία της στα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εξέφρασε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις στη Βουλή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι».

Η Α. Παπαρήγα για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Η Α. Παπαρήγα για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

«Τίποτα καινούργιο δεν βγήκε από τη σημερινή συνάντηση. Εμείς δεν αισθανόμαστε προδομένοι, γιατί εμείς δεν εμπιστευτήκαμε ποτέ την κυβέρνηση. Ούτε θυμωμένοι, γιατί δεν ελπίζαμε σε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπανδρέου ότι επιδιώκει συνευθύνη στην διαπραγμάτευση του με την τρόικα, ενώ δεν απέκλεισε να γίνουν πρόωρες εκλογές ούτε και ένα «εκβιαστικό», όπως είπε, δημοψήφισμα.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ξεκαθάρισε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε τέτοιο θέμα, αν και δεν απέκλεισε να γίνουν «ξαφνικά και εκβιαστικά» με το δίλημμα ότι υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες «να μην παγιδευθούν σε εκβιασμούς» με απειλή τη χρεοκοπία, ενώ τόνισε ότι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο λαό, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό δίλημμα με δύο διαφορετικά σκέλη: Ή να χρεοκοπήσει ο λαός οριστικά και αμετάκλητα ή με τη στάση του να οδηγήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ενιαίου μετώπου των εργατών και των νέων με στόχο μια σχεδιασμένη αντεπίθεση.

Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα διστάσουν να σμικρύνουν την Ε.Ε. για να μείνει, όπως είπε, μόνο ο σκληρός πυρήνας.

Γ. Καρατζαφέρης: Δυστυχώς η καρέκλα κάποιων πάνω από την Ελλάδα

Δίνοντας το στίγμα της συνάντησης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι «δυστυχώς η καρέκλα κάποιων είναι πάνω από την Ελλάδα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα»

«Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα»

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με το Θεμιστοκλή το 480, ούτε αυτούς θα γραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία».

Αλ. Τσίπρας: Ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας η συνάντηση

Η συναίνεση της κοινωνίας δεν εκβιάζεται, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη σύσκεψη «ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης».

ΣΥΡΙΖΑ
Ο Α. Τσίπρας για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ο Α. Τσίπρας για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση και τώρα εμφανίζεται σαν να ανέλαβε χθες την εξουσία «νίπτοντας τας χείρας του».

Ο Πρωθυπουργός ζητεί αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, πρόσθεσε, την ώρα που όπως είπε, δεν εξηγεί γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων του λαού..συνεπώς είναι μια κυβέρνηση που όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για την κοινωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τα περί δημοψηφίσματος, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει επανειλημμένα σε μια κατεύθυνση όμως που το διακύβευμά του θα βοηθά το λαό να προχωρήσει. «Ο κ. Δασκαλόπουλος έβαλε την έννοια του δημοψηφίσματος με ένα ερώτημα που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τους ίδιους τους δανειστές», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ντ. Μπακογιάννη: Kατώτερες των περιστάσεων οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

«Επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο τέως μεγάλων κομμάτων αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, άβουλες και ανίκανες συνάμα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας», υπογράμμισε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ομιλία της στην έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, αναφερόμενη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να κάνει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και να σταθεί στα πόδια».

«Αλλά αν πιστεύετε ότι θα βρείτε την Ελλάδα ως άλλοθι για να υποστηρίξετε αντιευρωπαϊκές λογικές, αν ξεχάσετε ότι βασικό συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οράματος είναι και η αλληλεγγύη, τότε η πολιτική αυτή γρήγορα θα γίνει μπούμερανγκ και θα κτυπήσει και την οικονομία σας και τους λαούς σας», πρόσθεσε.

Φ. Κουβέλης: Το Μεσοπρόθεσμο δεν συνιστά διέξοδο από την κρίση

«Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την εναλλακτική λύση που προτείνει το κόμμα του, δηλαδή «λύση που συνδυάζει την προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τη διεκδίκηση στο επίπεδο της ΕΕ για θετική αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος επενδυτικών δραστηριοτήτων, το οποίο οφείλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Γ. Δημαράς: Επεσαν οι μάσκες

«Οι μάσκες έπεσαν. Οι εκβιασμοί και τα διλήμματα ναυάγησαν. Η αντιδημοκρατική και ολιγαρχική συμπεριφορά του κ. Πρωθυπουργού δεν πέρασε. Η λύση είναι μόνο μία: Εκλογές εδώ και τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς σχετικά με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Ο μόνος αρμόδιος για να δώσει λύση στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, είναι ο λαός. Κυρίαρχος είναι ο λαός κατά το Σύνταγμα και αυτόν οφείλουμε να σεβαστούμε», πρόσθεσε ο κ. Δημαράς.

Κ. Μίχαλος: Η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να λάβει μέτρα

«Η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκείμενου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, το ζητούμενο είναι «να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε μέχρι σήμερα απέτυχε παταγωδώς και πλέον χρειάζεται να ληφθούν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα».

«Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και γίνονται για να καλύψει η κυβέρνηση τις αδυναμίες της και την πολιτική της ατολμία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή