Ρωσία: Πλήρης απαγόρευση εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από την Ε.Ε.

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 08:02
UPD:11:46

A- A A+

Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα την εισαγωγή φρέσκων λαχανικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli 0104, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών.

«Η απαγόρευση των εισαγωγών φρέσκων λαχανικών που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύει από σήμερα το πρωί», δήλωσε σύμφωνα με το Interfax, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γκενάντι Ονισένκο (στη φωτογραφία), και διευκρίνισε ότι όσα λαχανικά έχουν ήδη εισαχθεί από την Ε.Ε., θα κατασχεθούν σε όλη τη Ρωσία.

Τη δυσαρέσκειά της για τη ρωσική απαγόρευση εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τη Μόσχα.

«Είναι δυσανάλογο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δημόσιας υγείας. Η Επιτροπή, τόνισε, θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ρωσικές αρχές, καθώς όπως είπε, το εμπάργκο αντιπροσωπεύει ετήσιες εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων ύψους 3 - 4 δισ. ευρώ, με πρώτο προϊόν τα μήλα.

Εν τω μεταξύ, μετά την «αθώωση» των ισπανικών λαχανικών για τη μόλυνση από το βακτήριο, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Μαδρίτη θα ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη η αγροτική παραγωγή της χώρας του.

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ισπανικά προϊόντα ευθύνονται για την επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, υπογράμμισε ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο. «Χθες κατέστη σαφές, με τις αναλύσεις που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η σοβαρή αυτή μόλυνση προέρχεται από κάποιο ισπανικό προϊόν», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο και ζήτησε σαφέστερη αντίδραση από την πλευρά της Κομισιόν: «Θα ήθελα μια σαφέστερη αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά να αποσαφηνίσει ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τα σύνορα». «Τώρα», συμπλήρωσε, «έχουμε μπροστά μας έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν την καλή φήμη και την εμπορικότητα όλων των ισπανικών προϊόντων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή