ΗΠΑ: Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το χρέος

Στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 06:20
UPD:06:45

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση διεξόδου στο ζήτημα του αμερικανικού χρέους, με τη σχετική ψηφοφορία να παίρνει νέα παράταση προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγμάτευση, σε μία ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Οπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ, το σχέδιο να τεθεί δοκιμαστικά σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο του κόμματός του για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, αναβλήθηκε ως τις 13:00 την Κυριακή ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (20:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση και να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία.

Με μία σύντομη δήλωσή του στη Γερουσία, ο Ριντ ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζονται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να διανυθεί ακόμα κάποια απόσταση» προτού υπάρξει συμφωνία.

Νωρίτερα διεφάνησαν κάποιες ελπίδες για λύση του αδιεξόδου, καθώς κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι έπειτα από μια εβδομάδα άκαρπων συζητήσεων, βρίσκονται πλέον σε σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ομπάμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποφυγή της επαπειλούμενης κήρυξης στάσης πληρωμών.

«Έχουμε πλέον ένα επίπεδο σοβαρότητας με τους σωστούς ανθρώπους στο τραπέζι», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί εμφανίστηκαν μάλιστα «πεπεισμένοι» για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών. «Ο γερουσιαστής Μακόνελ και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μπένερ ενώ απομένουν μόλις τρεις ημέρες πριν από τη 2α Αυγούστου, την ημερομηνία ως την οποία επαρκούν τα κεφάλαια που δανείζεται το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο γερουσιαστής Ριντ ωστόσο δεν συμμερίστηκε αυτή την αισιοδοξία, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικανούς ότι η συμμετοχή τους (στις διαπραγματεύσεις) δεν είναι ουσιαστική.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες εξακολουθούν να αρνούνται να διαπραγματευθούν με καλή πίστη, παρατήρησε μιλώντας στη Γερουσία λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πιο αισιόδοξος έδειξε ο Ο δεύτερος τη τάξει στην ομάδα των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν: «Απέχουμε ακόμα πολύ από οποιοδήποτε είδος συμφωνίας, αλλά υπάρχει ασφαλώς ένα πιο θετικό αίσθημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας απόψε από ό,τι ένιωθα εδώ και καιρό», δήλωσε σε δημοσιογράφους, ενώ στην ερώτηση εάν οι συντάξεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, απάντησε λέγοντας πως «οι πληροφορίες αυτές είναι μερικές και ανακριβείς».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα