Παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο ίσως ζητήσει η Ε.Ε.

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 10:03
A- A A+

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνόδου για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής και ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, μετά την εκπνοή του, το 2012, πηγές του Reuters αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι ενδέχεται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις προτείνοντας παράτασή του.

«Δεν πρόκειται για την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως τους τελευταίους μήνες έχει κερδίσει έδαφος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του. «Βλέπουμε ότι πολλές πλευρές θέλουν τη διατήρηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και του συστήματός του, το οποίο βασίζεται σε κανονισμούς, συνεπώς είναι ίσως εφικτό να διατηρήσουμε τους κανονισμούς αυτούς χωρίς επικύρωση [μιας παράτασης]».

Οι 27 χώρες - μέλη αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση παραμονές συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος, τον Οκτώβριο, όταν η Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία πάνω στη στάση που θα τηρήσει κατά τις διαπραγματεύσεις του Ντέρμπαν. Σύμφωνα με κυβερνητικούς διαπραγματευτές και παρατηρητές, η πρόταση θα αφορά παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2018, οπότε και θα αντικατασταθεί από μια κοινή, παγκόσμια συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για όλες τις βιομηχανικές χώρες.

Το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια κίνηση σχετίζεται με τη διασφάλιση του μέλλοντος του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης, ενός εκ των τριών λεγόμενων «ευέλικτων μηχανισμών» του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Οι νέες επενδύσεις σε αυτόν συρρικνώθηκαν στο ελάχιστο πέρυσι, καθώς οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Εθνών συνέδεαν το μηχανισμό - που προβλέπει χρηματοδότηση, από τις πλούσιες χώρες, προγραμμάτων για μείωση των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες- με την υιοθέτηση νέων στόχων.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε πρόταση των αναπτυσσόμενων χωρών για μονομερή υπογραφή μιας παράτασης της ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο με στόχο την εξασφάλιση του συγκεκριμένου μηχανισμού. Οι «27» έχουν προβάλει ως προϋπόθεση για την παράταση του Πρωτοκόλλου του 1997 την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων από άλλους μεγάλους ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.

Οικολογικές οργανώσεις και αναπτυσσόμενες χώρες πιέζουν στην κατεύθυνση μιας δεύτερης φάσης για το Κιότο, ώστε να διατηρηθεί το σύστημα ανεξάρτητης επαλήθευσης της μείωσης εκπομπών έναντι του αντίστοιχου εθελοντικού συστήματος. Καναδάς, Ρωσία και Ιαπωνία έχουν ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή