Δράσεις για επανένταξη αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 12:24

A- A A+

Βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και παράλληλα προτείνει τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης της βουλευτή της ΝΔ Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για τη χρηματοδότηση της επανένταξης αποφυλακισθέντων από το ΕΣΠΑ.

Όπως ενημερώνει ο κ. Πεταλωτής, το ΝΠΙΔ «Επάνοδος» με σκοπό την επανένταξη των αποφυλακισθέντων που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για την έγκριση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, τα οποία απευθύνονται σε αποφυλακιζόμενους και αποφυλακισμένους και προβλέπουν στοχευμένες δράσεις συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Διευκρινίζει ακόμη ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί μέσω φορέων όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πολυκέντρου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, στην ανάπτυξη των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης της «Επανόδου» (σ.σ. δράση «Μπορώ κι εγώ»), στην ανάπτυξη δράσεων μέσα στις φυλακές με στόχο την προετοιμασία για την αποφυλάκιση κ.λπ.

Για την επανένταξη των αποφυλακισμένων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την επανένταξη στην αγορά εργασίας, έχει προταθεί η σύσταση ειδικής επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας αλλά και στην προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφυλακισμένων.

Ο κ. Πεταλωτής επισημαίνει επιπλέον ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την κοινωνική οικονομία θα υπάρξουν σημαντικές προοπτικές για την επανένταξη των αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσω της δυνατότητας ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων από τους ίδιους, με την καθοδήγηση και επίβλεψη της επανόδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή