Γ. Παπανδρέου: Επικίνδυνη κάθε καθυστέρηση

«Προτεραιότητα να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία»
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011 20:54
UPD:23:40

A- A A+

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, σημειώνοντας πως κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες. Επισήμανε μάλιστα πως «όποτε κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά μας».

Αναφερόμενος στα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάλεσε όλους να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και τις μικρές φιλοδοξίες, «ώστε αυτοί που στοιχηματίζουν την Ελλάδα μακριά από το ευρώ να βρουν απέναντί τους την Ελλάδα ολόκληρη».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, όχι μόνο γιατί είναι δέσμευση έναντι των εταίρων, αλλά έναντι του εθνικού συμφέροντος.

«Η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος. Στην ιστορική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα ανταποκριθούμε. Προχωρώντας στις μεγάλες αλλαγές που η χώρα μας χρειάζεται εδώ και χρόνια...Και θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε ότι ακόμη κι αν φέτος η ύφεση είναι αισθητά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών πάνω στις οποίες βασίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, κάνοντας όλα όσα πρέπει προς το σκοπό αυτό.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Ελλάδα «να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη».

«Πήραμε απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία, να μείνουμε στο ευρώ και αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες, με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά. «Εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους κανόνες του κράτους δικαίου, σήμερα δοκιμάζονται σκληρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η χώρα θα τα καταφέρει, επισημαίνοντας όμως ότι «η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει χωρίς κόπο».

Αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του ελλείμματος το 2010 από τα 36,6 δισ. ευρώ στα 24 δισ., σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Έστειλε ακόμη μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα είναι ασυμβίβαστη απέναντι στα συμφέροντα. «Ενάντια σε αυτά παλεύουμε. Εκεί έχουμε συνεχείς αντιστάσεις. Eκεί χρειαζόμαστε τον κάθε πολίτη να δώσει τη μάχη μαζί μας, και σ΄ αυτόν τον αγώνα θα είμαστε ασυμβίβαστοι», τόνισε.

Ερευνες φ.α. και πετρελαίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης

O Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα.

«Θα ολοκληρωθεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»

«Για το κοινό συμφέρον θα ολοκληρώσουμε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη το άνοιγμα σε όλα τα κλειστά επαγγέλματα», ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου.

Σύντομα η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων

Επισήμανε ότι σύντομα θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί σήμερα να πληρώνουν τους φόρους τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και κάποιοι άλλοι να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να φοροδιαφεύγουν και να μένουν στο απυρόβλητο».

«Να σεβασθούν οι τράπεζες τη στήριξη που έχουν λάβει»

Ζήτησε επίσης από τις τράπεζες να σεβασθούν τη στήριξη που τους έχει δώσει μέχρι τώρα το κράτος με τη μορφή εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει και οι τραπεζίτες να στηρίξουν οι ίδιοι τις τράπεζες τους.

Απόφασή του, όπως είπε, είναι, όποια τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές, ώστε το κέρδος της διάσωσής της να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και στον Έλληνα φορολογούμενο.

Έκκληση σε επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες

Κάλεσε παράλληλα τους επιχειρηματίες της χώρας να πιστέψουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να απαντήσουν με το δικό τους παράδειγμα σε όσους βγάζουν τα λεφτά τους έξω από την χώρα.

Ακόμη, ζήτησε από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά και από τους φύλακες στα μουσεία, από τους ιδιοκτήτες ταξί, από τους υπαλλήλους στα λιμάνια μας, «να καταλάβουν ότι είναι κάτι πέρα από απλοί εργαζόμενοι. Είναι το πρόσωπο της χώρας μας».

Αναφερόμενος στος δημοσίους υπαλλήλους, τους κάλεσε «να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να σκύψουν πάνω από κάθε υπόθεση που χειρίζονται», ενώ επισήμανε ότι τιμά τους έντιμους, ικανούς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, όπως είπε, «είναι πολλοί και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες».

«Η καταστροφή δεν είναι ευκαιρία για κανέναν»

Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα «να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στην αγωνία των πολιτών».

«Δεν κάνω εγώ έκκληση. Έκκληση κάνει η πατρίδα. Να δουλέψουμε μαζί ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία για αλλαγές προς το καλύτερο», τόνισε και σημείωσε με νόημα ότι «η καταστροφή δεν είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για κανέναν. Αν κάποιος γοητεύεται από μια τέτοια προοπτική, κάνει τραγικό ιστορικό λάθος».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισ ότι «ο καθένας είναι ώρα να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες σε όποιον κομματικό χώρο και αν τοποθετείται σε όποια πτέρυγα της Βουλής κι αν κάθεται τώρα δεν έχει το δικαίωμα της σιωπής».

«Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι βασικός στόχος σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, «αλλάζει ριζικά το σύστημα κατάρτισης ανέργων και δίνει τη δυνατότητα στον άνεργο και στον κάθε πολίτη να επιλέξει το αντικείμενο και το φορέα κατάρτισης. Με ένα κουπόνι που ελεύθερα θα διαλέγει από ένα ΙΕΚ μέχρι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Πανεπιστήμια. Μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα ΤΕΙ ή μια ταχύρυθμη κατάρτιση σε μια πιστοποιημένη ιδιωτική σχολή».

Πρόσθεσε ότι θα διατεθούν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για νέους ανέργους και άτομα με αναπηρία, γυναίκες για δεύτερη ευκαιρία, με ουσιαστικά προγράμματα που παρέχουν δυνατότητες σε όλους.

Μέχρι τέλους η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Έμφαση έδωσε ο κ. Παπανδρέου και στην καταπολέμηση της ανομίας. «Είναι πολλή η δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της παρανομίας και της πεποίθησης, κάποιων ότι σ΄ αυτή τη χώρα ο καθένας κάνει ότι θέλει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά», υπογράμμισε και πρόσθεσε η κυβέρνηση συνεχίζει και θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

«Η δικαιοσύνη αργεί»

Σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις διαφθοράς επισήμανε: «Όταν εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, διαπιστώνουμε συχνά ότι η δικαιοσύνη αργεί. Όταν επιχειρούμε και νομοθετούμε για να αλλάξει το Κράτος, η δημόσια διοίκηση καθυστερεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Όταν ανοίγουμε το δρόμο και απελευθερώνουμε δυνάμεις, αντιδρούν οι συντεχνίες, οι βολεμένοι, όσοι χάνουν τα προνόμια που είχαν για χρόνια σε βάρος όλων των άλλων. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ότι ταλαιπωρεί την Ελλάδα».

Κάλεσμα στους νέους

Απευθυνόμενος στους νέους, τους κάλεσε να μείνουν στην Ελλάδα. «Σας ζητώ να μην εγκαταλείψετε τη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η χώρα σας έχει ανάγκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Πολυπαιγμένη κασέτα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι

«Αντί να απολογηθεί για τα αδιέξοδα, που έφερε η πολιτική του, προτίμησε την πολυπαιγμένη κασέτα, ότι για όλα φταίνε οι άλλοι» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου μίλησε στους εκπροσώπους των παραγωγικών ομάδων, αλλά για την παραγωγή δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο και ουσιαστικό.

Όπως είπε, η ΝΔ τον κάλεσε να υιοθετήσει, ορισμένες -έστω- από τις προτάσεις της για μείωση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μείωση του ΦΠΑ, στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας, επανασύσταση των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, αλλά δεν το έκανε.

Κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι «προσπάθησε, με σενάρια καταστροφής, να κάνει το άσπρο - μαύρο ξεχνώντας, ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τα spreads ήταν 130 μονάδες βάσης και σήμερα έχουν εκτοξευθεί στις 1.900 μονάδες»

«Ο κόσμος είδε, έμαθε, έπαθε και ξέρει. Ο Πρωθυπουργός, με την εμμονή του, σε μια λάθος συνταγή και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, προκαλεί ένταση των διεθνών πιέσεων, αβεβαιότητα και ανησυχία στους πολίτες, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ακόμη βαθύτερη ύφεση, στέγνωμα της αγοράς, κατάθλιψη και οργή στην κοινωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε: «Αν αυτά είχε να πει ο κ. Παπανδρέου, καταλαβαίνουμε γιατί προσπαθούσε επί μέρες να αποφύγει τη Θεσσαλονίκη».

ΚΚΕ: Δεν κρύβονται τα καπιταλιστικά αδιέξοδα

«Είναι ανατριχιαστικό αλλά αποκαλυπτικό για το πού οδηγούν το λαό, το ότι ο πρωθυπουργός υπόσχεται έναν εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όλα τα άλλα που είπε o Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «δεν μπορούν να κρύψουν τα καπιταλιστικά αδιέξοδα, τη βαθιά κρίση και τις αντιθέσεις τους στην ΕΕ, τις βαριές αλυσίδες που επιχειρούν να φορέσουν στο λαό για να τον καταδικάσουν μόνιμα στη φτώχεια και στη δυστυχία. Ο λαός έχει τη δύναμη να σωθεί από την πτώχευση, την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ για μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία των ριζικών αλλαγών, για αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία».

Γ. Καρατζαφέρης: Στον κόσμο του ζει ο Πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι «ο κ. Παπανδρέου έκανε μια προεκλογική ομιλία που θα μπορούσε να είχε κάνει το 2009». «Ο άνθρωπος ζει στον κόσμο του. Θα λάβει την απάντησή του την Τετάρτη το βράδυ στον ίδιο ακριβώς χώρο», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

ΣΥΝ: Ο πρωθυπουργός εμμένει στην πολιτική που διαλύει την οικονομία

«Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ για άλλη μια φορά διατύπωσε την απόλυτη προσήλωσή του στην εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Πρόκειται για την πολιτική που διαλύει την οικονομία, χρεοκοπεί την κοινωνία και οδηγεί ολοταχώς τη χώρα στην περιθωριοποίηση».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Η εκτίναξη της ανεργίας, η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας και το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι η εφιαλτική εικόνα της σημερινής πραγματικότητας. Η εγκληματική αυτή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας ολοκληρώνεται από την προσπάθεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στους σημερινούς δανειστές μας και αυριανούς αγοραστές μας», αναφέρει ο Συνασπισμός.

Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση επικίνδυνη και τονίζει ότι η πολιτική της πρέπει να ανατραπεί:

«Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μέσα από την ενωτική δράση της αριστεράς και τη συνάντησή της με τις πλατειές κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου, να γυρίσουμε σελίδα. Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της προστασίας της εργασίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Της επαναθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης, της αναδιανομής του πλούτου. Της δυναμικής αναπτυξιακής παρουσίας ενός νέου δημόσιου τομέα. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την επιθετική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στα πλαίσια μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπισή του που θα στηρίζεται στην επαναθεμελίωση της ίδιας της Ε.Ε. Η διαμόρφωση ενός αντιφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου που θα θέσει το θέμα ενός νέου συνασπισμού εξουσίας αποτελεί μια βαθιά πραγματική ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

ΔΗΜΑΡ: Δοκιμασμένη μέθοδος η φυγή προς τα μπρος με υποσχέσεις

«Δοκιμασμένη μέθοδος η φυγή προς τα μπρος με υποσχέσεις, αλλά όταν επαναλαμβάνεται σε κάθε κρίσιμη στιγμή, όταν δεν έχει καμιά επαφή με το παρόν που βοά, τότε καμιά ζωντανή δύναμη της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να κινητοποιήσει», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Δημοκρατική Συμμαχία: Δεν πρόσθεσε τίποτα νεώτερο ο Πρωθυπουργός

«Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δεν πρόσθεσε τίποτα νεότερο από όσα συνηθίζει μόνο να εξαγγέλλει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Δημήτρης Ζαφειριάδης και πρόσθεσε:

«Τα ελλείμματα όμως δεν περιορίζονται με συμβιβασμούς με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες του δημόσιου τομέα. Πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτυγχάνονται με αναβολές και καθυστερήσεις στον περιορισμό του μεγέθους του κράτους. Η κυβέρνηση, υποχρεούται πλέον να ξεπεράσει την αδυναμία της στην εφαρμογή των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και να περάσει από τη φάση των εξαγγελιών στην περίοδο της υλοποίησης των αναγκαίων υπερβάσεων».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή