Πιστό στο ραντεβού του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 23:57
UPD:03/12/2012 14:43

A- A A+

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου στην ιστορική έδρα του θεσμού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Ταινίες απ' όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

O Διευθυντής του ΦΚΘ, κ. Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσίασε την φετινή διοργάνωση στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μίλησε για μια νέα γραμμή του Φεστιβάλ, από την οποία αναμένονται αποτελέσματα. Κατόπιν, ο κ. Εϊπίδης, αφού ευχαρίστησε την ομάδα που τον περιβάλει, την οποία χαρακτήρισε οικογένειά του, μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και τον αγώνα που κατέβαλε για να κρατήσει το Φεστιβάλ με προσανατολισμό στο ανεξάρτητο σινεμά. «Το Χόλιγουντ δεν μας αφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφού οι εμπορικές ταινίες διανέμονται με μεγάλη ευκολία στις αίθουσες και είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Επίσης, ο κ. Εϊπίδης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός - που μειώθηκε στο απειροελάχιστο-προέρχεται από επιδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται και βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το οικονομικό ζήτημα και τα χρέη των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που παρέλαβε από την παλιά διεύθυνση, ο κ. Εϊπίδης, ανέφερε ότι με μεγάλη οικονομία κατάφερε να τα μειώσει στο 1,5 εκατομμύριο, για το οποίο κάνει αγώνα να αποπληρωθεί.

Το φετινό 52ο ΦΚΘ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα του χώρου. Ο Αλεξάντερ Πέιν θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την πολυαναμενόμενη νέα του ταινία «Οι απόγονοι». Η Σάρα Ντράιβερ, η Αμερικανίδα «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, θα παρουσιάσει τις ταινίες της, στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο της. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου, η νέα ταινία του οποίου «Superclasico» - που είναι και η υποψηφιότητα της Δανίας για τα προσεχή Όσκαρ- θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Επίσης, το «παρών» θα δώσει ο προκλητικός Αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ, αλλά και ο Ερντέν Κιράλ, από τους σπουδαιότερους Τούρκους auteurs, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος θα τιμηθεί από το Φεστιβάλ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την ταινία «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν» του Σον Ντέρκιν.

Προτεινόμενα για εσάς