Δημοσκόπηση: Επτά στους 10 υπέρ των ερευνών γεωμηχανικής

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 11:30

Πώς θα σας φαινόταν αν, με τη χρήση κατόπτρων, επιστήμονες κατόρθωναν να διαχειριστούν την ηλιακή ακτινοβολία, «διώχνοντάς» την από την επιφάνεια της Γης, με στόχο να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη;

A- A A+

Πώς θα σας φαινόταν αν, με τη χρήση κατόπτρων, επιστήμονες κατόρθωναν να διαχειριστούν την ηλιακή ακτινοβολία, «διώχνοντάς» την από την επιφάνεια της Γης, με στόχο να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης διεθνούς μελέτης του είδους, το 72% των ερωτηθέντων σε ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία δεν θα αντιδρούσαν στην προοπτική περισσότερων ερευνών γύρω από τέτοιου είδους πειράματα γεωμηχανικής.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη σε κάποιους: μόλις πριν από λίγες ημέρες, πείραμα γεωμηχανικής με τη χρήση άλλης τεχνικής, αναβλήθηκε στη Βρετανία εν μέσω έντονων αντιδράσεων, ενώ και το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά συνεργάστηκαν με δύο εταιρείες σφυγμομετρήσεων που ζήτησαν την άποψη 3.105 ανθρώπων σε τρεις χώρες, αλλά και με τον Ντέιβιντ Κιθ, ερευνητή στο Χάρβαρντ και πρόεδρο μιας εταιρίας που αναπτύσσει μηχανήματα, τα οποία «ρουφούν» διοξείδιο του άνθρακα από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις έρευνες γύρω από τη «διαχείριση ηλιακής ακτινοβολίας», ενώ τρεις στους 10 είπαν ότι θα επιθυμούσαν τη διεξαγωγή ενός τέτοιου πειράματος. Δύο στους 10 εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους, ενώ περίπου οι μισοί δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Η δημοσκόπηση έγινε μέσω Διαδικτύου και οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το θέμα της. Σύμφωνα ωστόσο με τον ειδικό μεθοδολογίας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ Πιτερ Λιν, τέτοιου είδους έρευνες προσελκύουν συνήθως καλλιεργημένους ανθρώπους, που είναι ενημερωμένοι για το θέμα, πάνω στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν. Συνεπώς, κατά τον ίδιο, τουλάχιστον το συμπέρασμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης - ότι δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι σε ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία υποστηρίζουν τις έρευνες γεωμηχανικής- είναι ακριβές.

Αμφιβολίες

Η διπλή ιδιότητα του Ντέιβιντ Κιθ ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι πολέμιοι της γεωμηχανικής να απορρίψουν τη μελέτη ως «μάρκετινγκ από ένα γνωστό υπέρμαχο της γεωμηχανικής και τους μαθητευόμενούς του». Ο ίδιος επιμένει ότι η επίθεση των επικριτών του αφορά τον ίδιο και όχι τα μηνύματα της σφυγμομέτρησης. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, πριν από δύο χρόνια ανέλαβα μια εμπορική δραστηριότητα που σχετίζεται με την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα, όμως πιστεύω ότι η εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο της διαχείρισης ηλιακής ακτινοβολίας θα πρέπει να περιοριστεί ή, όπου αυτό είναι εφικτό, να απαγορευτεί», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εξάλλου, τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες που εμπλέκονται σε έρευνες γεωμηχανικής είναι αξιόπιστοι. Αντιθέτως, λιγότεροι από το 30% είπαν ότι εμπιστεύονται τις πληροφορίες που τους παρέχονται για το θέμα από κυβερνήσεις και ΜΜΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή