Υπέρ ενός «σκληρού πυρήνα» από χώρες με αξιολόγηση AAA η Φινλανδία

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 18:12

O Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για έναν «σκληρό πυρήνα» στην Ευρωζώνη αποτελούμενο από χώρες με αξιολόγηση AAA.

Τα κράτη της ευρωζώνης που διαθέτουν την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη λήψη αποφάσεων υποστήριξαν σήμερα μέλη της φινλανδικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο εγχώριο δίκτυο MTV3, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η ιδέα που πρότεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνούς Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ. «Συμφωνώ, διότι οι χώρες εκείνες που αξιολογούνται στην βαθμίδα AAA έχουν διαχειριστεί καλά τα δημοσιονομικά τους», ανέφερε ο Κατάινεν.

Σε ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Στουμπ ανέπτυξε την ιδέα του υποστηρίζοντας ότι «μια χώρα η οποία δεν είναι αξιολογημένη στην βαθμίδα AAA δεν είναι και η καλύτερη για να σου δίνει συμβουλές για τα δημοσιονομικά σου».

Σημείωσε επίσης ότι οι έξι χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες τοποθετούνται από τους οίκους αξιολόγησης στη βαθμίδα AAA θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν «πυρήνα» της 17μελούς νομισματικής ένωσης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η δημιουργία μιας χωριστής προεδρίας της ευρωζώνης θα μπορούσε να «διευρύνει το χάσμα» ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός είπε ότι η διατήρηση μιας καλής αξιολόγησης του αξιόχρεου της Φινλανδίας βοηθά τη χώρα του καθώς «όσο υψηλότερη είναι η αξιολόγηση τόσο λιγότερο πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα κόστη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα