Αλέξης Τσίπρας: Να πάρουν πίσω το παράνομο τέλος ακινήτων

«Ο ιδρυτικός σκοπός της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει ήδη ακυρωθεί»
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 16:18
UPD:16:35
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

A- A A+

Ως μία πρώτη μικρή δικαίωση στον αγώνα που γίνεται για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή για το τέλος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2097318 .

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το θέμα μαζί με τον κ. Χουντή, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, ότι παίρνει πίσω, καταργεί αυτό «το παράνομο και αντισυνταγματικό μέτρο».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση του Επιτρόπου είναι «μια πρώτη μικρή δικαίωση στον πολύπλευρο αγώνα που κάνουμε για να καταργήσουμε το παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι που έχει συνδεθεί με τα τιμολόγια του ρεύματος στους καταναλωτές και απειλεί τα ελληνικά νοικοκυριά με διακοπή ρεύματος». «... Αποδείχθηκε», πρόσθεσε ότι αυτό το χαράτσι δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό με βάση τα ελληνικά δεδομένα, αλλά είναι και εκτός ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου» και διεμήνυσε ότι «η διαρκής αυτή παρανομία δεν θα μείνει έτσι... έστω και ένα νοικοκυριό να μείνει δίχως ρεύμα ... Θα προσφύγουμε εναντίον τους διεκδικώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα, τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Η παρανομία της κυβέρνησης είναι τόσο κραυγαλέα, που ο Γερμανός Επίτροπος κ. Έτινγκερ δεν μπορούσε, να μην πει την αλήθεια, δηλ ότι εδώ έχουμε παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής και παράλληλα ζήτησε να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών, γιατί όπως είπε, δεν παρανόμησαν αυτοί, αλλά όσοι απειλούσαν με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος τους πολίτες.

Ν. Χουντής: Νίκη όσων αντιστάθηκαν σε αυτή την παρανομία

Ν. Χουντής: Νίκη όσων αντιστάθηκαν σε αυτή την παρανομία

Ο κ. Χουντής μίλησε για νίκη με συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία που μπορεί να γίνει η απαρχή κι άλλων τέτοιων σημαντικών κατακτήσεων για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο ιδρυτικός σκοπός της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει ήδη ακυρωθεί

Αργά ή γρήγορα, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ελληνικός λαός θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του και ένας νέος συνασπισμός εξουσίας «θα τους καλέσει να λογοδοτήσουν για τις παρανομίες τους απέναντι στο Σύνταγμα, απέναντι στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και ιδίως σε ό,τι αφορά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος», ώστε «να σταματήσουν κάποιοι να νομίζουν ότι αυτό το καθεστώς της ατιμωρησίας θα διαιωνίζεται επ’ άπειρον».

Α. Τσίπρας: Η Βουλή δεν είναι γ.σ. μετόχων τραπέζης

Α. Τσίπρας: Η Βουλή δεν είναι γ.σ. μετόχων τραπέζης

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως η κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι μια κυβέρνηση, της οποίας ο ιδρυτικός σκοπός έχει ήδη ακυρωθεί. Ιδρυτικός της σκοπός, σημείωσε, ήταν η εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, σήμερα όμως, «όποιος ισχυρίζεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι υπάρχει αυτή η απόφαση, μάλλον τον περνάνε για τρελό ή γελάνε μαζί του».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση Παπαδήμου ήρθε για να υλοποιήσει τα σχέδια των πιστωτών και των εταίρων ανεξαρτήτως απόφασης για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, και κυρίως για να καμφθεί στην Ελλάδα η λαϊκή ετυμηγορία και η δημοκρατία. «Οι χθεσινές εξελίξεις, με όλο αυτό το θλιβερό σίριαλ της υπογραφής του κ.Σαμαρά», συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος, «αποδεικνύουν ότι δυο δρόμοι υπήρχαν από την αρχή, δυο δρόμοι υπάρχουν και τώρα. Ο δρόμος της υποταγής και της συναίνεσης σε δανειακές συμβάσεις που δένουν χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και ο δρόμος της δημοκρατίας και της ανατροπής αυτής της πολιτικής». «Εμείς», είπε, «επιμένουμε στο δεύτερο δρόμο και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα και η κυβέρνηση Παπαδήμου θα αναγκαστεί κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις να έχει την τύχη που είχε και η κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του και προσωπικά προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο με αφορμή τη μη προσέλευσή του στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις. «Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κ.Παπαδήμο ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι γενική συνέλευση μετόχων τραπέζης, στην οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο για να έρχεται όποτε του αρέσει και να μην έρχεται όποτε δεν του αρέσει. Η Βουλή των Ελλήνων όσο παραμένει Βουλή των Ελλήνων, έχει κανόνες και κανονισμούς λειτουργίας τους οποίος οφείλει, θέλει δεν θέλει, να σέβεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Απόλυτο αλαλούμ με το τέλος ακινήτων

Για απόλυτο αλαλούμ με το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεσα λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Μιχελάκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της μεταβατικής κυβέρνησης στη Βουλή, έκανε έκκληση να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι.

«Δυστυχώς», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «η κατάσταση, σήμερα, παραμένει αδιέξοδη και επικρατεί απόλυτο αλαλούμ. Χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε πραγματικά δυσχερή θέση, δεν γνωρίζουν αν δικαιούνται εξαίρεσης. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εκείνοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν, βρίσκονται εκτεθειμένοι και ανυπεράσπιστοι».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς «να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους, να δείξουν την πρέπουσα κατανόηση και να δώσουν λύση σε αυτό το μεγάλο και ευαίσθητο κοινωνικό θέμα».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την απαράδεκτη απόφασής της για την επιβολή έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και τη διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν το πληρώνουν, κάνει «ήρωα» τον κ. Φωτόπουλο και δίνει έδαφος για τις ακρότητες και τις ανομίες διαφόρων συντεχνιών», σχολίασε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης και κάλεσε και αυτός την κυβέρνηση να το πάρει πίσω, προχωρώντας άμεσα και ενόψει του νέου προϋπολογισμού σε ισόποση περικοπή δημοσίων δαπανών, με πρώτη την περικοπή των επιχορηγήσεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Διορθωτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, ώστε όσοι εξ ορισμού αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων, να εξαιρεθούν ρητά από τη σχετική υποχρέωση, καθώς και την εξαίρεση των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, εμβαδού έως 80 τ.μ., ζήτησε νωρίτερα η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2097831 .

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή