Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 14:26
UPD:23/12/2011 12:18
REUTERS/CHARLES PLATIAU

A- A A+

Το πρώτο βήμα για την ποινικοποίηση της άρνησης αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία έγινε σήμερα στη Γαλλία, με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την κάτω Βουλή, εξέλιξη που θέτει στην κόψη του ξυραφιού τις διπλωματικές και εμπορικές της σχέσεις με την Τουρκία.

Η ν/σχ υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά πριν την υιοθέτησή του θα ακολουθήσει και ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί τον επόμενο χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του θέλουν να περάσει από τη Γερουσία πριν το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα διακοπούν οι εργασίες τους Βουλής ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Μπερνάρ Ακουαγιέ δήλωσε ότι αμφιβάλει για το χρονοδιάγραμμα αυτό, καθώς η κυβέρνηση δεν του έχει δώσει προτεραιότητα.

Ερντογάν: Ανεπανόρθωτες πλητές από το ρατσιστικό ν/σχ

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Γαλλίας έχει σηκώσει θύελλα στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Εντογάν να κάνει λόγο για «ρατσιστικό, μεροληπτικό και ξενοφοβικό» νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η ψήφιση του ν/σχ άνοιξε πληγές στις σχέσεις της Αγκυρας με το Παρίσι που δύσκολα θα επουλωθούν και γνωστοποίησε την απόφαση ματαίωσης όλων των συναντήσεων των δύο πλευρών σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Επιπλέον, είπε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακυρώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις που επρόκειτο να γίνουν από κοινού με τις γαλλικές δυνάμεις και γνωστοποίησε ότι στο εξής δεν θα επιτρέπεται στα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο και στα γαλλικά πλοία να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια.

«Δεν έχουμε γενοκτονίες στην ιστορία μας. Θα πούμε (στον κόσμο) τις γαλλικές θηριωδίες που έχουν ξεχαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γαλλία. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Ενγκίν Σολάκογλου, «ο πρεσβευτής θα αναχωρήσει για την Τουρκία αύριο (όπου θα παραμείνει) επ' αόριστον».

Ευγνωμοσύνη εκφράζει η Αρμενία

Από την πλευρά της η Αρμενία εξέφρασε σήμερα την ευγνωμοσύνη της χώρας του στη Γαλλία. «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις αρχές της Γαλλίας, την κάτω Βουλή και το γαλλικό λαό», δήλωσε ο αρμένιος ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή