Ανασυγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Φυλακών

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 14:01
A- A A+

Στην ανασυγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), στο οποίο θα συμμετέχει για πρώτη φορά και το ΚΕΘΕΑ, προχώρησε με απόφαση του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Νέα μέλη του ΚΕΣΦ ορίστηκαν οι :

· Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος, με αναπληρωτή της το Νίκο Λίβο, Επίκουρο Καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ.

· Αντωνία - Ιόλη Τζανετάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια της την Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Α.Π.Θ.

· Αριστομένης Τζανέτης, Λέκτορας Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια του την Αθανασία Συκιώτου , Λέκτορα Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.

· Νίκος Λίβος, Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του το Γρηγόρη Καλφέλη, Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

· Γιώργος Τριανταφύλλου, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ , τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια του την Αφροδίτη Κουκουτσάκη , Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου.

· Γεράσιμος Νοταράς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ ,τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του το Δρ. Χαράλαμπο Πουλόπουλο, Διευθυντή ΚΕΘΕΑ.

· Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον ¶γγελο Καμηλάρη, Αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

· Χριστίνα Πέτρου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής , τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια της την Κανέλλα Σπανομίχου, προϊσταμένη του Τμήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, Οργάνωσης Εργασίας Κρατουμένων και Κοινωνικής Επανένταξης Αποφυλακιζομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης.

· Ευριπίδης Αντωνίου, Προϊστάμενος στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας , τακτικό μέλος.

· Παύλος Δουλάμης, Διευθυντής Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Καπάνταη, Διευθυντή Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής.

· Ζωή Λιάπη, Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού ,τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια της τη Σοφία Ασημακοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού.

Το ΚΕΣΦ εισηγείται στον Υπουργό Δικαιοσύνης τη συνολική σωφρονιστική πολιτική, την έκδοση αποφάσεων , εγκυκλίων οδηγιών και συστάσεων για εφαρμογή νόμων αλλά και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των φυλακών. Επίσης, στις αρμοδιότητες του, εντάσσεται η κατάρτιση σχεδίου κανονισμού λειτουργίας όλων των καταστημάτων κράτησης. Το ΚΕΣΦ προτείνει μέτρα επιμόρφωσης του προσωπικού των φυλακών και παράλληλα παρακολουθεί την εκτέλεση προγραμμάτων απασχόλησης , επιμόρφωσης και κατάρτισης κρατουμένων.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει την αισιοδοξία ότι το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, μετά από σοβαρή και μεθοδική μελέτη των προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, θα γνωμοδοτήσει στην κατεύθυνση της επίλυσής τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή