«Ανεπαρκείς οι ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ»

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 11:39
UPD:04/10/2012 18:00
A- A A+

«Όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα (από το υπουργείο) δεν απαντούν στο θέμα της βιωσιμότητας που έχουμε θέσει ευθύς εξαρχής», διαμηνύουν οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα της Αλαμάνας, του Kάστρου και της Ελάτειας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με τους αγροτο-συνδικαλιστές, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικές δεσμεύσεις ακόμα και στα θεσμικά γεγονός που δεν μπορεί ούτε να αποτελέσει βάση για συζήτηση», ωστόσο εντός της ημέρας περιμένουν μια ακόμη εξειδίκευση που τους υποσχέθηκαν από το υπουργείο για να τη μελετήσουν και να απαντήσουν.

Όπως επισημαίνουν, «το υπουργείο έχει πάρει ένα προς ένα τα αιτήματα του πανελλαδικού οργάνου και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις», ενώ για τις 19:30 έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση για να εκτιμήσουν συνολικά την κατάσταση.

«Είναι γελασμένοι κάποιοι που επιμένουν ότι οι αγρότες θα κουραστούν…. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι αγρότες δεν βγήκαν στο δρόμο γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν αλλά γιατί έχουν προβλήματα και πρέπει να γυρίσουν πίσω και να έχουν τη δυνατότητα να μπουν και πάλι στα χωράφια να καλλιεργήσουν», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά από το μπλόκο της Αλαμάνας.

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Από τις 09:00 το πρωί κλειστή είναι η οδική πρόσβαση στο τελωνείο της Εξοχής, ενώ αποκλεισμένοι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1770413 .

Την ίδια ώρα, την πρόθεσή τους να αποκλείσουν επί δύο 24ωρα τη σιδηροδρομική διέλευση στον Προμαχώνα ανακοίνωσαν οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών, οι οποίοι κρατούν αποκλεισμένη για ένατη μέρα και την οδική πρόσβαση από και προς το μεθοριακό σταθμό. Σημειώνεται ότι από τις έξι το πρωί οι αγρότες δεν επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των ΙΧ επιβατηγών αυτοκινήτων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σταθμάρχης του Προμαχώνα, Γιώργος Νικόλαου, οι παραγωγοί δεν τον έχουν ενημερώσει επίσημα για τις προθέσεις τους. Τόνισε, όμως, πως σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αποκλεισμό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών.

Στο μεταξύ, τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις 11:00 το πρωί, μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι, αποφάσισαν πάλι σήμερα, οι αγρότες των Ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στον ανοιχτό διάλογο του Ζαππείου.

Κλειστή παραμένει επίσης, η Εγνατία οδός Σερρών - Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων, για δέκατη τρίτη μέρα. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι σήμερα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, όμως, πρόκειται να αποκλειστεί στο ύψος του κόμβο της Αμφίπολης, μετά τη μία το μεσημέρι και μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Σε νέο αποκλεισμό της Μελούνας Τυρνάβου προχώρησαν από τις 11 το πρωί οι αγρότες της Λάρισας, και - όπως ανακοίνωσαν - θα παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

Οι αγρότες του μπλόκου του Πλατύκαμπου, επέτρεψαν τη διέλευση των οχημάτων, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Παραμένει ως έχει το μπλόκο της Νίκαιας.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας, συσκέπτονται και διερευνούν τρόπους, με τους οποίους θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε συντονισμό και με άλλα μπλόκα.

Aλ. Τσίπρας: Να σταματήσει ο εμπαιγμός

«Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το αγροτικό ζήτημα.

«Πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί και προεκλογικά αλλά ακόμη και αυτά που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε σε δηλώσεις τους κατά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα αιτήματά τους είναι απολύτως λογικά, διότι, όπως είπε, «αν ορισμένοι εξ αυτών δεν μπορέσουν να ενισχυθούν φέτος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εξασκούν το επάγγελμα του αγρότη».

Από το πρόγραμμα των νέων αγροτών δεν μπορεί να βγουν έξω πάνω από 5.000 νέοι αγρότες. Και δεν μπορεί να μη δοθούν τα χρηματα εκείνα τα οποία είχαν αποφασιστεί να δοθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση και η κυρία Μπατζελή, λέει, ότι δεν υπάρχει σάλιο για τους αγρότες, την ίδια στιγμή όμως βρίσκουν 1.000.000 ευρώ για να επιδοτηθούν οι επιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «μια μεγάλη αντίφαση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή