ΣτΕ: Προσωρινό «φρένο» στην ανέγερση Μεγάρου της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 20:10
UPD:20:11
A- A A+

Σταμάτησε προσωρινά η ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου επί της οδού Θουκιδίδου στην Πλάκα, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Μητροπολιτικό Μουσείο», μετά από σχετική απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πρώτη προσπάθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου έγινε το 1982, αλλά απέτυχε λόγω της αρνητικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την οποία επικύρωσε ο υπουργός Πολιτισμού ένα χρόνο μετά.

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2004, μετονομάζοντας όμως το Συνοδικό Μέγαρο σε «Μητροπολιτικό Μουσείο», αλλά και πάλι δεν επετεύχθη για τον ίδιο λόγο.

Η τρίτη προσπάθεια πέτυχε, καθώς τον Ιούλιο του 2006 ο υπουργός Πολιτισμού ενέκρινε την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου. Ωστόσο, σταμάτησε προσωρινά η ανέγερση από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το 2007 με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε' Τμήματος κ. Μενουδάκου κατόπιν αίτησης της Σχολής Χιλλ και κατοίκων της Πλάκας.

Επανήλθε όμως η Αρχιεπισκοπή ζητώντας να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου, ενώ οι κάτοικοι της Πλάκας εμμένουν στις θέσεις τους κατά της μη ανέγερσης.

Σήμερα, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της Αρχιεπισκοπής που ζητούσε να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου. Η αίτηση απορρίφθηκε λόγω των αρχαίων ευρημάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το Συνοδικό Μέγαρο.

Το δικαστήριο, αφού στάθμισε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων (για τα οποία έχει αποφασιστεί η διατήρηση του «εν υπαίθρω») και την ασφαλή διέλευση από την οδό Θουκιδίδου ενόψει και της γειτνίασης με σχολικό κτίριο, αναστέλλει την από 19.6.2006 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου.

Παράλληλα, το ΣτΕ επιτρέπει την εκπόνηση μελετών για την αντιστήριξη των πρανών του οικοπέδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή