Επανεκκίνηση του διαλόγου στη Μέση Ανατολή επιχειρεί το Κουαρτέτο

Κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 10:34
UPD:11:54
EPA/SERGEI CHIRIKOV

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή συνέρχεται στη Μόσχα σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, μία ημέρα μετά την επίθεση με παλαιστινιακές ρουκέτες εναντίον ισραηλινού εδάφους και εν μέσω έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συναντώνται σε κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, όπου θα ξεκινήσουν από την εκτίμηση της κατάστασης.

Η Κάθριν Αστον, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενημερώσει τους εταίρους της για την κατάσταση στον ανθρωπιστικό τομέα.

Οι προσπάθειες για τη συγκρότηση παλαιστινιακών θεσμών και η οικονομική κατάσταση στη Δυτική Οχθη περιλαμβάνονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

Αρχικά, η συνάντηση του Κουαρτέτου επρόκειτο να προσφέρει την πολιτική στήριξη των τεσσάρων δυνάμεων στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, αλλά ματαιώθηκαν μετά την ανακοίνωση της οικοδόμησης 1.600 νέων κατοικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παρά την εξέλιξη αυτή, καθώς και τη χθεσινή εκτόξευση δύο ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του νοτίου Ισραήλ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες στη Μόσχα ότι «οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι».

Το Κουαρτέτο επιθυμεί «την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, επί ενός άξονα που θα οδηγήσει σε μία λύση δύο κρατών» είπε. Κατά την άποψή της «τίποτε δεν έχει συμβεί που να μεταβάλει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη δέσμευσή μας για την επιδίωξη του στόχου αυτού ...προς το συμφέρον της περιοχής και ολόκληρου του κόσμου».

Ωστόσο η ένταση παραμένει ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία καταδίκασε τις νέες εποικιστικές δραστηριότητες και επαναλαμβάνει καθημερινά ότι περιμένει διασαφηνίσεις από την πλευρά του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τηλεφώνησε χθες στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών.

«Συζήτησαν συγκεκριμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας με στόχο την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι.

Στην Ιερουσαλήμ, το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας «μέτρα με στόχο την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης», τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη λήψη τέτοιων μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή