Τουρκία: Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες αξιωματικοί για την «Επιχείρηση Βαριοπούλα»

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010 22:21

Ελεύθεροι αφέθηκαν από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης οι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και τρεις ναύαρχοι, που είχαν κατηγορηθεί για προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Οι άνδρες, έξι από τους οποίους υπηρετούν ακόμα στο στράτευμα, κρατήθηκαν μαζί με άλλους 70 αξιωματικούς από τα τέλη του περασμένου μήνα σε μια έφοδο που έγινε και κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κοσμικό κράτους.

Εικοσιτέσσερα άτομα κρατούνται ακόμη για την υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο λόγο αφέθηκαν ελεύθεροι οι αξιωματικοί.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τις κατηγορίες με βάση τις οποίες οι ύποπτοι είχαν στόχο να ρίξουν βόμβες σε ιστορικό τζαμί, να καταρρίψουν ένα μαχητικό τζετ και να κατηγορήσουν γι' αυτό την Ελλάδα και να συλλάβουν εκατοντάδες πολίτες για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο στρατός αρνήθηκε ότι σχεδιαζόταν μια τέτοια συνωμοσία τονίζοντας ότι η υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα» αποτελεί μέρος ενός σενάριο πολεμικών παιχνιδιών που χρησιμοποιείται στα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο τουρκικός στρατός που διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στην πολιτική σκηνή, έχει ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις από το 1960, ενώ άσκησε πολύ έντονες πιέσεις για παραίτηση της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας το 1997.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή