Αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία ζήτησε ο Α. Σαμαράς

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 17:08

«Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική» χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

A- A A+

«Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική» χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, κατά τη διάρκειας 50 λεπτών συνάντησή τους, ο Τούρκος πρωθυπουργός του μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

«Προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον οτι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων, κάτω από την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή