Μόνο από γιατρούς η ενδοσωματική έρευνα στις κρατούμενες

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 10:56
A- A A+

Τέλος στην «κολπική έρευνα» των γυναικών κρατουμένων έθεσε με απόφασή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας.

Σύμφωνα με αυτή, ο κρατούμενος θα υποβάλλεται σε σωματική έρευνα σε ιδιαίτερο χώρο από δυο τουλάχιστον υπαλλήλους του ίδιου φύλου, με τρόπο τέτοιο που δεν θίγει την αξιοπρέπεια του. Στην περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό.

Η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα γυναικών κρατουμένων, αλλά και ευρωπαϊκών Οργανισμών, που μιλούσαν για εξευτελιστικό τρόπο διενέργειας της ενδοσωματικής έρευνας στις γυναίκες κρατούμενες.

Όπως ρητά τονίζει ο κ. Κατσιφάρας, πρακτικές που συνηθίζονταν έως τώρα και που ευθέως προσέβαλαν το νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαγορεύονται ρητά.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει την αποφασιστικότητά του, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία να πάψει να είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή