Βρετανία: Τον νέο τους ηγέτη ανακοινώνουν οι Εργατικοί

«Φαβορί» οι αδελφοί Ντέιβιντ και Εντ Μίλιμπαντ
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 13:21
UPD:19:26

A- A A+

Ισχνή υπεροχή στον Εντ Μίλιμπαντ δίνουν τα γραφεία στοιχηματισμού στη Βρετανία, αναφορικά με την εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο νικητής της διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθεί από το κόμμα των Εργατικών σήμερα το απόγευμα.

Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στις σχέσεις των δύο αδερφών και συνυποψηφίων Ντέιβιντ και Εντ Μίλιμπαντ, που διεκδικούν αμφότεροι τη διαδοχή του θώκου της παράταξης, μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γκόρντον Μπράουν, ανάγοντας έτσι την αναμέτρηση σε «οικογενειακή υπόθεση».

Κύκλοι των δύο αδελφών πάντως διαβεβαιώνουν ότι ο δεσμός τους είναι άφθαρτος και ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί από την ψηφοφορία στο Μάντσεστερ, ακόμη και αν ο ένας θα κληθεί να συντρίψει τις πολιτικές φιλοδοξίες του άλλου.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, 45 ετών, και ο μικρότερός του ο Εντ, 40 ετών, πρώην υπουργός Ενέργειας, είναι τα μεγάλα φαβορί της κούρσας για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, που πέρασε στην αντιπολίτευση μετά την ήττα του Μπράουν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Πριν να γίνει βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του Τόνι Μπλερ, ενώ ο Εντ υπήρξε «η πέννα» του Γκόρντον Μπράουν, πολιτικού αντιπάλου του Μπλερ.

«Διεξήχθη αυτή η μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Μπλερ και τον Μπράουν και τώρα έχουμε αντιμέτωπους δύο αδελφούς, ο ένας από τους οποίους ήταν σύμβουλος του Τόνι Μπλερ και ο άλλος του Γκόρντον Μπράουν. Μεγάλη σύμπτωση», λέει ο Τίμ Χόρτον, διευθυντής έρευνας της προσκείμενης στο Εργατικό κόμμα Fabian Society, προσθέτοντας πάντως ότι τα δύο αδέλφια «δεν είναι κλώνοι των πρώην αρχηγών τους».

Η απέχθεια που υπήρχε ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους Μπλερ και Μπράουν δεν υπάρχει στους Μίλιμπαντ, που πήραν τις αποστάσεις τους από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι καυγάδες των οποίων συνέβαλαν στην ήττα του Εργατικού Κόμματος.

«Ο Ντέιβιντ είναι ο καλύτερός μου φίλος. Τον αγαπώ πολύ. Η αδελφική αγάπη θα επικρατήσει γιατί είναι πιο σημαντική από την πολιτική», είχε δηλώσει εξάλλου αρχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία ο Εντ.

Οι Μίλιμπαντ προέρχονται από εβραϊκή οικογένεια πολωνικής καταγωγής και πολιτικά τοποθετούνται περισσότερο στο κέντρο σε σύγκριση με τον θεωρητικό του μαρξισμού πατέρα τους Ραλφ Μίλιμπαντ. Αλλά ο Εντ θεωρείται αριστερότερος από τον αδελφό του, γεγονός που του εξασφαλίζει την εύνοια μέρους των συνδικάτων.

Παρακολούθησαν το ίδιο δημόσιο σχολείο του βόρειου Λονδίνου, έκαναν τις ίδιες σπουδές στην Οξφόρδη και στη συνέχεια ανέβηκαν στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος.

Εάν ο Ντέιβιντ ζυγίζει τα λόγια του ως διπλωμάτης, πράγμα που κάνει καμιά φορά τον λόγο του άκαμπτο, ο αδελφός του εμφανίζεται πιο άνετος και μιλάει κάνοντας έντονες κινήσεις με τα χέρια.

Η εκστρατεία του Ντέιβιντ επικεντρώθηκε στην ικανότητά του να συσπειρώσει τους αναποφάσιστους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ ο Εντ έριξε το βάρος σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι ατομικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο του London School of Economics Τόνι Τρέιβερς, «οι συντηρητικοί φοβούνται περισσότερο τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ» και εξηγεί: «Θεωρούν ότι ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ θεωρείται στον κεντρώο χώρο ως σημαντικός πολιτικός. Θεωρείται σημαντική και ισχυρή φυσιογνωμία, ενώ ο Εντ είναι ακόμη αρχάριος και θα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή