Αλλαγές στο σύστημα ποινών

Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ανακοίνωσε ο Χ. Καστανίδης
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 15:38

Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Χ. Καστανίδη, λαμβάνονται μέτρα με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών, ώστε η φυλακή να παραμείνει ως ποινή μόνο για σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες.

A- A A+

Σειρά διατάξεων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ποινών θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, λαμβάνονται μέτρα με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών, ώστε η φυλακή να παραμείνει ως ποινή μόνο για σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες.

Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι είναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή απλά και μόνο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους, ενώ αντίθετα καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με τις ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής γιατί μπόρεσαν να τις εξαγοράσουν.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, δεν θα φυλακίζονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, ενώ πλέον και οι ποινές από δύο έως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές, ενώ τα όρια της μετατροπής των ποινών σε χρηματικές αναδιαρθρώνονται.

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του δράστη και έτσι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ανά ημέρα θα είναι από πέντε έως εκατό ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι από δέκα έως εξήντα ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ποσού της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, η οποία θα γίνεται απευθείας στο δικαστήριο και η εξόφληση θα ολοκληρώνεται εντός δύο έως τριών ετών. Αλλά και εκείνοι που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τμηματικά το ποσό της μετατροπής, θα τους παρέχεται η δυνατότητα της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής τους.

Η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής παρέχεται σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών αν δεν έχουν καταδικαστεί παλιότερα σε ποινή πάνω από ένα έτος.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα κατ΄οίκον έκτισης της ποινής σε όσους είναι άνω των 75 ετών. Το μέτρο αυτό ισχύει σήμερα μόνο για τους καταδικασθέντες για οφειλές προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής στις φυλακές (μία ημέρα παραμονής ισούται με δύο ημέρες) επεκτείνεται και για τους καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, τυφλούς, αναπήρους άνω του 80% κλπ. Διευκρινίζεται ότι ο ευεργετικός υπολογισμός αφορά όσους εργάζονται εντός των καταστημάτων κράτησης.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν και για όσους σήμερα εκτίουν τις ποινές τους, ενώ σύμφωνα με αυτά θα απολυθούν από τα καταστήματα κράτησης περίπου 1.300 άτομα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή