«Εφυγε» ο Γιάννης Δαλιανίδης

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010 13:05
UPD:19:52

Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα, ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, σε ηλικία 87 ετών.

Η πολιτική του κηδεία, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο».

Το 1959 αρχίζει η σκηνοθετική του καριέρα με την ταινία «η Μουσίτσα» και την ίδια χρονιά ακολούθησε η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, εκτινάσσοντας την καριέρα του Δαλιανίδη. Έκτοτε δούλεψε κατ' αποκλειστικότητα στη Φίνος Φιλμς μέχρι το 1977, που γυρίστηκε η τελευταία ταινία της εταιρίας Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται.

Το 1962 παρουσιάζει το μιούζικαλ, Μερικοί το προτιμούν κρύο, που έσπασε τα ταμεία, εισάγοντας ένα νέο είδος για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Με περισσότερες από 60 ταινίες στο ενεργητικό του, ο Γιάννης Δαλιανίδης γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μέσα από τις δουλειές που έκανε για την τηλεόραση. Η είσοδός του στην τηλεόραση έγινε το 1974 με το Λούνα Πάρκ, που παιζόταν με επιτυχία επί σειρά ετών.

Φιλμογραφία

Η μουσίτσα (1959)

Λαός και Κολωνάκι (1959)

Ένας βλάκας και μισός (1959)

Χριστίνα (1960)

Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)

Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)

Ο σκληρός άντρας (1961)

Ο Κατήφορος (1961)

Ζητείται ψεύτης (1961)

Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)

Ο ατσίδας (1962)

Νόμος 4000 (1962)

Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)

Η κυρία του κυρίου (1962)

Χωρίς ταυτότητα (1963)

Ένα κορίτσι για δύο (1963)

Ίλιγγος (1963)

Η ψεύτρα (1963)

Οι κληρονόμοι (1964)

Κάτι να καίει (1964)

Η χαρτοπαίχτρα (1964)

Εγωισμός (1964)

Τέντυ μπόυ αγάπη μου (1965)

Κορίτσια για φίλημα (1965)

Ιστορία μιας ζωής (1965)

Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο (1965)

Ραντεβού στον αέρα (1966)

Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)

Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966)

Η Στεφανία (1966)

Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)

Νύχτα γάμου (1967)

Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967)

Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)

Όλγα αγάπη μου (1968)

Ο ψεύτης (1968)

Ο Μικές παντρεύεται (1968)

Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)

Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)

Γοργόνες και μάγκες (1968)

Το ανθρωπάκι (1969)

Όταν η πόλη πεθαίνει (1969)

Ο γόης (1969)

Ξύπνα Βασίλη (1969)

Η Παριζιάνα (1969)

Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)

Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)

Ο κατεργάρης (1971)

Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)

Μαριχουάνα στοπ (1971)

Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)

Ο εχθρός του λαού (1972)

Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)

Η Μαρία της σιωπής (1973)

Έικοσι γυναίκες κι εγώ (1973)

Οι εραστές του ονείρου (1974)

Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977)

Τα τσακάλια (1981)

Η στροφή (1982)

Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) (1982)

Οι επικίνδυνοι (1983)

Καμικάζι αγάπη μου (1983)

Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ (1984)

Περάστε φιλήστε τελειώσατε (1986)

Μπανάνες (1987)

Ισόβια (1987)

Τηλεοπτικές σειρές

Το λούνα παρκ, (ΕΡΤ) 1974-1981

Τα Ανάποδα (ΕΡΤ, 1981, δεν προβλήθηκε λόγω αλλαγής της διοίκησης)

Τα καθημερινά (ΕΡΤ1) 1983-1984

Τα λιονταράκια (ΕΡΤ1) 1985

Οδός Ανθέων, (ΕΡΤ1) 1987 -1988

Το ρετιρέ, (MEGA Channel) 1990-1992

Οι μικρομεσαίοι, (MEGA Channel) 1992-1993

Στραβά και ανάποδα, (MEGA Channel) 1993-1994

Αραχτοί και λάιτ, (ANT1) 1994

Το τρίτο στεφάνι, (ANT1) 1995

Το χρώμα του φεγγαριού, (ANT1) 1996

Απιστίες, ΑΝΤ1 1998

Μικρές αμαρτίες 1999

ΝΔ: Παράδειγμα ποιοτικού αλλά και εμπορικού Ελληνικού Κινηματογράφου οι ταινίες του

«Μια μεγάλη μορφή του Ελληνικού Πολιτισμού, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο σκηνοθέτης που συνέδεσε το όνομά του με τον κινηματογράφο που αγαπήσαμε και έγραψε μια μεγάλη ιστορία σΆ αυτόν, δεν είναι πια μαζί μας. Εκεί που τώρα βρίσκεται, θα τον συντροφεύουν οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες που ανέδειξε και, ήδη, έχουν φύγει», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης.

«Οι ταινίες του», τόνισε, «θα αποτελούν, για πάντα, παράδειγμα για έναν καλό, ποιοτικό αλλά και εμπορικό Ελληνικό Κινηματογράφο».

ΣΥΝ: Πρωτοπόρος στο δύσκολο είδος του μιούζικαλ

Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Δαλιανίδη, εξέφρασε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ. «Σεναριογράφος και σκηνοθέτης, πλήθους ταινιών, εισήγαγε κενότατες τεχνικές, υπήρξε πρωτοπόρος στο δύσκολο είδος του μιούζικαλ, αλλά και της ελληνικής κωμωδίας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή