Στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου καταγγελίες για κρατικές προμήθειες

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 18:15
UPD:18:33
A- A A+

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν καταγγελίες που αφορούν διαδικασίες κρατικών προμηθειών και ειδικότερα κλωστοϋφαντουργικών ειδών.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας, παρέπεμψε το θέμα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τεντέ, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, στον πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης Τρομοκρατίας κ. Π. Νικολούδη και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη, προκειμένου να εξεταστεί το βάσιμο των καταγγελιών και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας.

Σύμφωνα με καταγγελία εταιρείας του κλάδου από την οποία ξεκίνησε η έρευνα της υπόθεσης, μόνο κατ' επίφαση μπορεί να ονομαστεί η διαδικασία που ακολουθείται ως διαγωνιστική. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δηλώνει ότι έχει λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την προμήθεια καλτσών για τις ανάγκες του ΓΕΣ αλλά, όπως σημειώνει, «πρόκειται για μια ακόμη φορά να αποκλειστεί στο στάδιο των τεχνικών προδιαγραφών για κάποιους απίθανους και εντελώς προσχηματικούς λόγους».

«Όλο το σύστημα κρατικών προμηθειών είναι παγωμένο με τέτοιο τρόπο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντας μιας ολιγομελούς ομάδας επιχειρήσεων και να αποκλείει ή να αποθαρρύνει οποιονδήποτε θέλει να πάρει μέρος στη διαδικασία», επισημαίνει.

Όπως επισημαίνει η καταγγέλλουσα εταιρεία, οι συγκεκριμένες εταιρείες, έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους σύμπραξη με σκοπό τη χειραγώγηση του κρατικού χρήματος διαμέσου των κρατικών προμηθειών. Έχουν μεταξύ τους στενές σχέσεις και λαμβάνουν μέρος από κοινού στους διαγωνισμούς ανά ομάδα, έχοντας προσυμφωνήσει τους όρους συμμετοχής της κάθε εταιρείας ποιές θα συμμετάσχουν και τις προσφερόμενες τιμές. Το αποτέλεσμα είναι το 80% - 90% των διαγωνισμών να κατακυρώνεται σε αυτές τις επιχειρήσεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δώσει στοιχεία για την επιβεβαίωση των όσων καταγγέλλει που αφορούν τα έτη από το 2004 μέχρι και φέτος.

Προτεινόμενα για εσάς