ΣτΕ: Συνταγματικό το ΠΔ του 2007 για την προστασία της Πάρνηθας

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 19:49
A- A A+

Συνταγματικό, νόμιμο, εντός του πλαισίου του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του (3497,3501 και 3506/2010) το από 19.7.2007 Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.

Επιπλέον, το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις της Νομαρχίας Νοτιοανατολικής Αττικής, της Κοινότητας και κατοίκων των Αφιδνών που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 19.7.2007 Προεδρικό Διάταγμα.

Πιο συγκεκριμένα, δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί των κατοίκων ότι παραβιάζεται το άρθρο 17 του Συντάγματος και η ΕΣΔΑ, καθώς το διάταγμα δεν προβλέπει την πλήρη αποζημίωσή τους. Και αυτό γιατί θεσπίζονται όροι δόμησης που συνιστούν de facto αποστέρηση της ιδιοκτησίας τους. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε καθώς η έκταση της ιδιοκτησίας τους ανέρχεται στα 6.080 τ.μ., ενώ για την ανέγερση οικοδομής στην περιοχή αυτή προβλέπεται ελάχιστο όριο τα 20.000 τ.μ.

Στις δικαστικές αποφάσεις σημειώνεται ακόμη ότι οι πολεοδομικοί και άλλοι περιορισμοί που προβλέπονται για την προστασία της Πάρνηθας είναι συνταγματικά ανεκτοί, ακόμη και εάν επηρεάζουν δυσμενώς την δυνατότητα δόμησης, δεδομένου ότι θεσπίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και υπαγορεύονται από τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ούτε όμως προκύπτει ότι οι περιορισμοί αυτοί υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, ότι οι επίμαχοι περιορισμοί βρίσκονται και σε αρμονία προς το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στους στόχους του οποίου περιλαμβάνεται η ανάσχεση της οικιστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι το ΠΔ είναι σύμφωνο με το άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ απορρίφθηκαν και οι ισχυρισμοί ότι αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές οι διατάξεις που αφορούν το πάρκο των κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, των κατασκηνώσεων της Τράπεζας Ελλάδος και της λατομικής περιοχής του Ξηρορέματος, καθώς οι περιοχές αυτές έχουν χωροθετηθεί από το 1996.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή