Μείωση των εκπομπών CO2 λόγω οικονομικής κρίσης

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 11:14
UPD:11:32

A- A A+

Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποδίδεται η πτώση της τάξεως του 1,3% στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κι ενώ τα νέα είναι ευχάριστα, το ποσοστό αυτό απέχει κατά πολύ από το 2,9% που προέβλεπαν πολλοί ειδικοί υπολογίζοντας την ένταση άνθρακα, τη σχέση δηλαδή ανάμεσα στις εκπομπές CO2 και το ΑΕΠ, στις αναδυόμενες οικονομίες και ιδιαίτερα στην Κίνα και στην Ινδία, που έμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες.

Σε επιστολή τους στην επιθεώρηση Nature Geoscience, οι επιστήμονες του Global Carbon Project που επιμελήθηκαν την έρευνα προειδοποιούν ότι το 2010, η παραγωγή εκπομπών - από την καύση πετρελαίου, αερίου και λιθάνθρακα- θα είναι ακόμη υψηλότερη, σπάζοντας ενδεχομένως κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Ειδικότερα, η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατέγραψε πτώση 11,8% στην Ιαπωνία, 8,6% στη Βρετανία, 8,4% Ρωσία, 7% στη Γερμανία και 6,9% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιθέτως, αυξήθηκε κατά 8% στην Κίνα, η οποία διατήρησε την αρνητική της πρωτιά στον κατάλογο των ρυπαντών εκπέμποντας το 24% των συνολικών εκπομπών CO2, 6,2% στην Ινδία και 1,4% στη Νότιο Κορέα. Δεύτερες –αν και με διαφορά- στη «μαύρη λίστα» έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ευθύνονται για το 17% των εκπομπών παγκοσμίως.

Επιβράδυνση της αποψίλωσης - εντατικοποίηση της αναδάσωσης

Τα καλά νέα; Ότι η παραγωγή εκπομπών λόγω της αποψίλωσης σημείωσε μεγάλη πτώση –ανέρχεται πλέον στο 12% της συνολικής παραγωγής, έναντι 25% και πλέον που ήταν τη δεκαετία του 1990- κυρίως χάρη στην επιβράδυνση της καταστροφικής αυτής δραστηριότητας σε τροπικές χώρες και στην εντατικοποίηση της αναδάσωσης στην Ευρώπη και σε κάποιες περιοχές της Ασίας και της Βορείου Αμερικής.

«Για πρώτη φορά, η εξάπλωση των δασών σε περιοχές με εύκρατο κλίμα αντισταθμίζει τις εκπομπές που οφείλονται στην αποψίλωση», λέει η Κορίν Λε Κερέ από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο της Ανταρκτικής. «Ίσως πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις καθαρής απομόνωσης του διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των δασών εκτός τροπικών ζωνών».

Τα χειρότερα έρχονται

Οι προβλέψεις για το 2010 ωστόσο μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέουν, σε συνδυασμό και με αυτές για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Εάν η ανάκαμψη αγγίξει το 4,8% όπως προβλέπεται, οι εκπομπές υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 3% ή και περισσότερο, «προσεγγίζοντας τα υψηλά ποσοστά παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παρατηρήθηκαν από το 2000 έως το 2008», όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Global Carbon Project Πεπ Κάναντελ.

Εξάλλου, παρά την πτώση της παραγωγής το 2009, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν αγγίζοντας κατά μέσο όρο τα 387,2 ppm στα τέλη του έτους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή