Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Παπαρήγα για τα εργασιακά

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 11:19
A- A A+

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα τις εργασιακές σχέσεις κατέθεσε στη Βουλή η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων πως «με πρόσχημα την κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τσακίσει όλα τα βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στα πλαίσια της στρατηγικής του κεφαλαίου που έχει διαμορφωθεί και έχει εξειδικευθεί με μια σειρά αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συνυπογράψει όλες οι κυβερνήσεις της του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Λευκή Βίβλος, στρατηγική της Λισσαβόνας κ.ά.), προβλέπεται η κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.ά., με στόχο να στηριχθεί και να ενισχυθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με πρόσχημα την κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τσακίσει όλα τα βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων με βάση τις αξιώσεις του ΣΕΒ γενικότερα των μεγάλων επιχειρηματιών.

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας οδηγώντας σε δραστική μείωση των ήδη απαράδεκτα χαμηλών μισθών για όλους τους εργαζόμενους, σε παράταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου χωρίς πληρωμή υπερωριών, σε κατάργηση του πενθημέρου και της κυριακάτικης αργίας. Στοχεύουν στην αύξηση της απλήρωτης δουλειάς βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή και την υγεία των ίδιων των εργαζομένων. Θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία σε συνδυασμό με τα αντιδραστικά μέτρα που έχει αποφασίσει στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπλέον θα συρρικνωθούν παραπέρα τα έσοδα και άλλων οργανισμών όπως του ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ με ολέθριες συνέπειες στις ήδη πενιχρές παροχές στα επιδόματα ανεργίας, της επιδότησης ενοικίου κ.ά.

Τα μέτρα αυτά που δεν είναι ούτε πρόσκαιρα ούτε προσωρινά θίγουν την καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και ωθούν μαζικά τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση για να ενισχυθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να μετακυλήσουν την κρίση στις πλάτες του λαού που σε τίποτα δεν ευθύνεται για τα χρέη και τα ελλείμματα.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός για την πολιτική της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.

Η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή