Κόσοβο: Προς νίκη Θάτσι στις πρόωρες εκλογές

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 12:05
REUTERS/OLEG POPOV

A- A A+

Τη νίκη του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου (PDK), στις πρώτες εκλογές μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, διακήρυξε αργά το βράδυ της Κυριακής ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ωστόσο οι αντίπαλοί του δεν έχουν ακόμα παραδεχθεί ήττα, επικαλούμενοι καταγγελίες για παρατυπίες. Τόσοι οι οπαδοί του Θάτσι όσο και οι οπαδοί της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου (LDK), της οποίας ηγείται ο δήμαρχος της Πρίστινας Ίσα Μούσταφά, βγήκαν χθες στους δρόμους του Κοσόβου για να πανηγυρίσουν.

«Η νίκη είναι δική μας» δήλωσε ο κ. Θάτσι ενώπιον χιλιάδων οπαδών του. «Το κόμμα μας κέρδισε μια μεγάλη νίκη», πρόσθεσε.

«Επρόκειτο για ένα δημοψήφισμα των πολιτών που αναγνώρισαν την καλή πρόθεση του κόμματός μας και αποφάσισαν για το μέλλον του Κόσοβου» επισήμανε καταχειροκροτούμενος και πρόσθεσε: «Ψηφίσαμε για το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον του Κόσοβου. Αναμένουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ενωσης γιατί γι αυτό ακριβώς ψήφισε σήμερα ο λαός μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να μας δεχτεί με ανοικτή την αγκαλιά της».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με καταμετρημένες πάνω από τις μισές ψήφους, το PDK έχει αποσπάσει το 30,6% και το LDK το 26,2%. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με καταγγελίες για χειραγώγηση ψηφοφόρων σε δύο περιφέρειες. Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 48%, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, ο Θάτσι θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις με τα μικρότερα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, της ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων και της διεξαγωγής συνομιλιών με τη Σερβία.

Σημαντικό ποσοστό απέσπασε και το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του φοιτητή-ακτιβιστή Αλμπίν Κούρτι, με σύνθημα την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία. Σύμφωνα με το exit poll, το κίνημα έρχεται τρίτο με ποσοστό 16%.

Στο βόρειο Κόσοβο ο σερβικός πληθυσμός απείχε μαζικά της ψηφοφορίας. Υπήρχαν μάλιστα πολλά εκλογικά τμήματα όπου δεν εμφανίστηκε να ψηφίσει κανένας. Αντίθετα, οι περισσότεροι Σέρβοι, νότια του ποταμού Ίμπαρ, προσήλθαν στις κάλπες. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό Κόσοβο όπου ψηφίζουν 56.000 Σέρβοι, κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Το Αυτόνομο Φιλελεύθερο Κόμμα των Σερβων (SLS) επικράτησε στους σερβικούς θύλακες αποσπώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων

Ο διοικητής της KFOR, Γερμανός υποστράτηγος Έρχαρντ Μπούλερ, χαρακτήρισε επιτυχή τη χθεσινή εκλογική διαδικασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Κόσοβο.

«Συνολικά, η εκλογική ημέρα ήταν ειρηνική και σταθερή, δεν καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια και δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας ταραχές. Η κατάσταση ασφαλείας ήταν υπό έλεγχο από την Αστυνομική Υπηρεσία Κοσόβου, που είχε την υποστήριξη της αστυνομίας της EULEX» είπε ο κ. Μπούλερ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή