Κ. Χατζηδάκης: Κανένα μίσος για τους δράστες

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία»
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 12:14
UPD:16:42
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

A- A A+

«Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης για το επεισόδιο προπηλακισμού του, ευχαριστώντας τόσο τον αστυνομικό που τον προστάτευσε, όσο και τους δύο πολίτες που τραυματίστηκαν προσπαθώντας να τον υπερασπιστούν.

Eν τω μεταξύ, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και ζήτησε τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Ακολουθεί η δήλωση του πρώην υπουργού:

«Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες. Ωστόσο, όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μετά από αυτήν. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον αστυνομικό που μου έχει διαθέσει η Πολιτεία και τους δύο πολίτες που τραυματίστηκαν προσπαθώντας να με υπερασπιστούν».

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Χατζηδάκη και ενημερώθηκε από τον ίδιο για την κατάσταση της υγείας του.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επικοινωνία και με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τους κανόνες που θα πρέπει να ισχύουν και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται, ώστε στο κοινοβούλιο να λειτουργεί απρόσκοπτα ο ελεύθερος διάλογος, να λειτουργεί η ίδια η ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή: «Καταδικάζω -και πιστεύω ότι εκφράζω όλες τις πτέρυγες της Βουλής- με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις πράξεις. Σαφώς, οι διαδηλώσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Αναφαίρετο δικαίωμα ειρηνικής έκφρασης της άποψης, της γνώμης, της διεκδίκησης. Όταν μετέρχονται ορισμένοι βία, τότε αυτό λειτουργεί σε βάρος της ίδιας της δημοκρατίας μας και λειτουργεί και σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας. Η άσκηση βίας κατά οποιουδήποτε πολίτη, όπως και κατά οποιουδήποτε μέλους του Εθνικού Κοινοβουλίου είναι, επαναλαμβάνω, απαράδεκτη και καταδικαστέα από όλους μας. Είναι μια πράξη-υπονόμευση των κανόνων που θα πρέπει να ισχύουν σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης στην ελληνική κοινωνία. Εκφράζουμε όλοι μας τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση στον κ. Χατζηδάκη και στον άνδρα της προσωπικής ασφάλειάς του και τους ευχόμαστε περαστικά».

Γ.Ραγκούσης: «Οι λογαριασμοί λύνονται στις εκλογές και όχι χειροδικώντας»

Την επίθεση στον Κ. Χατζηδάκη καταδίκασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη συζήτηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Ζώη.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Ραγκούσης: Oι λογαριασμοί των πολιτών με τα κόμματα λύνονται στις εκλογές και όχι χειροδικώντας

Γ. Ραγκούσης: Oι λογαριασμοί των πολιτών με τα κόμματα λύνονται στις εκλογές και όχι χειροδικώντας

Όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών, «οι λογαριασμοί, όμως», πρόσθεσε, «λύνονται στις εκλογές και όχι στους δρόμους χειροδικώντας».

«Δικαιολογημένα θεωρούν ότι βασικός υπαίτιος που παρ’ ολίγο η χώρα να χρεοκοπήσει, είναι η γκρίζα πλευρά του κομματικού συστήματος, είναι η γκρίζα πλευρά της μεταπολίτευσης», παρατήρησε ο κ. Ραγκούσης, «όμως, στη δημοκρατία, σε μία ευνομούμενη, σύγχρονη, πολιτισμένη δημοκρατική Πολιτεία και κοινωνία, οι λογαριασμοί των πολιτών με τα κόμματα λύνονται στις εκλογές και σε καμία απολύτως περίπτωση στους δρόμους, χειροδικώντας. Ιδίως σε μία περίοδο, όπου η Ελλάδα είναι σε πόλεμο οικονομικής επιβίωσης. Και αν η Ελλάδα χάσει αυτόν τον πόλεμο οικονομικής επιβίωσης, δεν θα υπάρξει νικητής στην Ελλάδα. Θα είναι ανυπολόγιστη η ζημιά για ολόκληρο τον ελληνικό λαό». «Σε αυτόν τον πόλεμο οικονομικής επιβίωσης ένα είναι το πολυτιμότερο πολεμοφόδιο που έχει η χώρα, που έχει η κυβέρνηση, που έχει ο ελληνικός λαός στη διάθεσή του: Η ενότητα και η προσπάθεια του ελληνικού λαού», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παρεμβαίνοντας, η προεδρεύουσα Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις από γνωστούς- αγνώστους βεβηλώνουν τους αγώνες των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης υπογράμμισε ότι τέτοιες προβοκάτσιες που στρέφονται κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων των εργαζομένων, δεν βλάπτουν μόνον το πρόσωπο που γίνεται αποδέκτης της επίθεσης, αλλά το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Το ΠΑΣΟΚ, καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τη βάρβαρη επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη. Τέτοιου είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές, πλήττουν βάναυσα και τους αγώνες των εργαζομένων και τη Δημοκρατία» ανέφερε σε δήλωσή του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

«Εχει διαφορά η διεκδίκηση από την απαξίωση, όπως έχει διαφορά η διαμαρτυρία από τη βιαιοπραγία. Ίσως η διαφορά είναι μόνο μία άνω τελεία που πρέπει να ξέρουμε πότε τη βάζουμε και ποτέ δεν τη βάζουμε και η επιλογή μας αυτή είναι ένδειξη του πολιτισμού μας», ανέφερε σχετικά με την επίθεση στον κ. Χατζηδάκη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Κόντρα Χρ. Παπουτσή - ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναφορές εν τω μεταξύ βουλευτών της Αριστεράς περί «μεμονωμένου περιστατικού» προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή. «Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι με μισόλογα αναφέρονται σε ένα περιστατικό που προσέβαλε τη δημοκρατία; Ποιο είναι εκείνοι που δημιουργούν το κλίμα αυτό; Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα», επισήμανε ο υπουργός.

«Όταν θελουμε να σηκώνουμε της σημαία της κοινωνικής ευαισθησίας θα πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το πώς θα εκφράσουμε με αυτή την ευαισθησία αυτή με τον πιο ήρεμο τρόπο», πρόσθεσε.

Κατά άθλιο τρόπο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντί να απολογηθεί για την αναίτια και βίαιη επίθεση ενάντια στη Νεολαία Συνασπισμού και τον τραυματισμό του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού στο χώρο των δικαστηρίων, επιτίθεται με τη σειρά του στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε η παράταξη της Αριστεράς.

Τώρα πια, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ποιος εκτρέφει την αστυνομική βία, ποιος αφιονίζει τα σώματα ασφαλείας και ποιος ενθαρρύνει την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο δρόμος του αυταρχισμού είναι ολισθηρός και η ευθύνη του Υπουργού που τον βαδίζει τεράστια, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Απόπειρα συκοφάντησης της λαϊκής πάλης

«Ο απαράδεκτος ξυλοδαρμός του βουλευτή Κ. Χατζηδάκη σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση. Αντίθετα αξιοποιείται για να συκοφαντηθεί η λαϊκή πάλη και υπηρετεί αυτούς που επιδιώκουν την υποταγή του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ .

ΛΑ.Ο.Σ.: Η προκλητική επίθεση κατά του κ. Χατζηδάκη δεν πρέπει να επαναληφθεί

«Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν πηγάζει, όποιον κι αν στοχεύει. Σε μία περίοδο που η γενικευμένη απογοήτευση, μετατρέπεται σε λαϊκή οργή, πρέπει εμείς οι πολιτικοί να μη δίδουμε κατά καμία έννοια αφορμές που μπορούν να εκληφθούν ως άλλοθι από ακραίους ή εξαιρετικά εξοργισμένους πολίτες», σημειώνει στο σχόλιό του για την επίθεση το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ..

«Η προκλητική επίθεση κατά του κ. Χατζηδάκη δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πολύ φοβούμαστε όμως, ότι τόσο η καταδίκη του περιστατικού όσο και οι ευχές μας για μη επανάληψη δεν θα έχουν τύχη», εκτιμά το ΛΑ.Ο.Σ..

ΣΥΝ: Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να αφαιρέσουν τη λάμψη από τις μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις

Καταδικάζοντας την επίθεση και εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στο βουλευτή, ο ΣΥΝ επισημαίνει πως τέτοιες καταδικαστέες ενέργειες δεν μπορούν να αφαιρέσουν τη λάμψη από τις μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καταδίκη και από τη Δημοκρατική Αριστερά

Την επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ καταδίκασε και η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια τραυματίζει τον Κοινοβουλευτισμό και την ελευθερία πολιτικής έκφρασης. «Τέτοιες πράξεις βίας είναι εχθρικές στη Δημοκρατία και δεν μπορεί παρά να βρουν απέναντί τους το σύνολο του προοδευτικού κόσμου και το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αιχμές από Ντ. Μπακογιάννη

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν μπορεί η Ν.Δ. να ακολουθεί τη ρητορική του ΠΑΜΕ

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν μπορεί η Ν.Δ. να ακολουθεί τη ρητορική του ΠΑΜΕ

Αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα άφησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας την ότι ακολουθεί τη ρητορική του ΠΑΜΕ.

«Με λύπη μου διαπίστωσα χθες, μετά από τη βάρβαρη επίθεση κατά του Κωστή Χατζηδάκη, ότι η ΝΔ έκανε λόγο περί προβοκάτσιας ή συνομωσίας. Επιτέλους, οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι η τυφλή αντιμνημονιακή ρητορική, οδηγεί στις καταστάσεις ανεξέλεγκτης βίας», επισήμανε σε δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όταν σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες. Δεν μπορεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως να ακολουθεί τη ρητορική του ΠΑΜΕ», κατέληξε.

ΓΣΕΕ: Καταδίκη κάθε μορφής βίας

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά μια γενική απεργία με καθολική συμμετοχή και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, επισκιάστηκαν και υπονομεύτηκαν από πράξεις και συμπεριφορές ξένες και εχθρικές προς τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, παρατήρησε από την πλευρά της ΓΣΕΕ, καταδικάζοντας την επίθεση στον Κ. Χατζηδάκη.

Οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα και η κοινωνία καταδικάζουν κάθε μορφής βία και αυθαιρεσία κατά οποιουδήποτε προσώπου ή θεσμού, καθώς και την επιθετικότητα που επέδειξαν οι δυνάμεις καταστολής γενικώς και αδιακρίτως κατά απεργών και διαδηλωτών, υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να εξακριβωθεί από ποιους και υπό ποιες συνθήκες δέχθηκε την επίθεση ο πρώην υπουργός, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτό της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Στο πλαίσιο της έρευνας η Εισαγγελία έχει ζητήσει από χθες τα βίντεο με τον προπηλακισμό του κ.Χατζηδάκη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή