Ομιλία ΥΠΕΞ στο ΣΑ του ΟΗΕ για τις προτεραιότητες στον ΟΑΣΕ

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 18:22
UPD:18:50

Η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διαχείριση κρίσεων και για την περαιτέρω συνεργασία με διεθνείς φορείς.

A- A A+

Την επικράτηση της ειρήνης, το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τις αρχές του διεθνούς δικαίου έθεσε ως προτεραιότητες για την Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009 η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ομιλία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επισήμανε ακόμη ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διαχείριση κρίσεων και για την περαιτέρω συνεργασία με διεθνείς φορείς.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε αναφορά στα γεγονότα που σημειώθηκαν μέσα στο 2008 στην περιοχή του Καυκάσου, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στη Γεωργία και για μια πιο "ολοκληρωμένη παρουσία" του ΟΑΣΕ.

Επίσης, επισήμανε την πρόοδο που έγινε, αφού την περασμένη εβδομάδα, επιτεύχθηκε συμφωνία στη Γενεύη, σχετικά με τους μηχανισμούς για τη διαχείριση υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ενδεχόμενης διευθέτησης της διένεξης».

Μίλησε ακόμη για μορφές ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και για τη συμβολή του ΟΑΣΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «η κατάσταση στη Γεωργία, που έχει μεγάλο μέρος της προσοχής μας, δεν είναι η μόνη κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε» κάνοντας αναφορά στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και για την «αναδιάρθρωση» της διεθνούς παρουσίας, που βρίσκεται «επίσης ψηλά στην ατζέντα του ΟΑΣΕ».

Η Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 24ης Νοεμβρίου 2008, στην οποία υπογραμμίζεται ο "σημαντικός ρόλος" του ΟΑΣΕ για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των προσπαθειών στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων.

Η κα Μπακογιάννη σημείωσε επίσης ότι η Ελληνική Προεδρία επικεντρώνεται στην ανάληψη περαιτέρω δράσης από μέρους του ΟΑΣΕ στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων και της αστυνόμευσης, επισημαίνοντας ότι σ' αυτό το πλαίσιο, το Αφγανιστάν θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για το 2009 και τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της "προληπτικής διπλωματίας" για τις κρίσεις που παρουσιάζονται στην Κεντρική Ασία.

Τέλος, μίλησε για το ρόλο του ΟΑΣΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών πτυχών του μεταναστευτικού φαινομένου, για τις κλιματικές αλλαγές, για την ενίσχυση του αγώνα υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, για την ισότητα των φύλων, για τη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή