Ανανεώθηκε για άλλους έξι μήνες από το Σ.Α. η θητεία της UNFICYP

Σάββατο, 30 Μαΐου 2009 11:56

Με 14 ψήφους υπέρ και μια κατά, της Τουρκίας, το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 1783 με το οποίο ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP).

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι "την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι", σημειώνεται πως υπάρχει μία "σπάνια ευκαιρία" για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου, ενώ επαναβεβαιώνεται ο "πρωταρχικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση".

Το Σ.Α. ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες "να αυξήσουν το μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Στη συνέχεια, το Σ.Α. καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διατηρήσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της UNFICYP, "υπό στενή επιτήρηση", σημειώνοντας "τη σημασία του έκτακτου σχεδιασμού σε σχέση με τη διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων εισηγήσεων, που θα κριθούν κατάλληλες για επιπρόσθετες τροποποιήσεις της εντολής της UNFICYP, των επιπέδων της δύναμης και του νοήματος των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη εξελίξεις επί τους εδάφους και τις απόψεις των πλευρών".

Τέλος, το Σ.Α. ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου του "εκτάκτου σχεδιασμού" σε σχέση με τη διευθέτηση, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2009, και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις, όποτε κριθεί αναγκαίο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, μετά την χθεσινοβραδινή έγκριση του ψηφίσματος δήλωσε ότι "η κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση ότι ο όποιος εκ των προτέρων σχεδιασμός για την UNFICYP, μπορεί να υλοποιηθεί, μόνο στην περίπτωση που θα έχει συμφωνηθεί λύση και θα έχει τεθεί σε λειτουργία, και ότι η εφαρμογή των όποιων σχεδιασμών ή αναπροσαρμογών στην πράξη, που αφορούν την Ειρηνευτική Δύναμη, θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μόνο στη μετά τη λύση εποχή".

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επαναβεβαιώσει και υιοθετήσει, ξεκάθαρα, τη συμφωνημένη βάση για τη συνολική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα που είναι η ίδια βάση επί της οποίας διεξάγονται οι συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων μέσα στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και που δεν είναι άλλη από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το ίδιο ψήφισμα αναγνωρίζει τις διαρκείς και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις κινήσεις της UNFICYP, από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής", τόνισε ο κ. Χατζημιχαήλ .

Από την πλευρά του, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Μπακίν Ιλκίν, ο οποίος ήταν ο μόνος που ζήτησε το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, τόνισε ότι η χώρα του διαφωνεί με τους όρους εντολής για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, με βάση τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση δίνει πάντα τη συγκατάθεσή της για την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης, ζήτησε την απομάκρυνση της Δύναμης από το νησί.

Δηλώσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έκανε και ο λεγόμενος αντιπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στον ΟΗΕ, Κεμάλ Γκιόκερι, ο οποίος είπε ότι προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παρουσιάσει τις απόψεις της πλευράς του. Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους έκανε αναφορά στα γεγονότα του 1963 και επέρριψε στην ελληνοκυπριακή κοινότητα όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο νησί.

"Έχουμε τη δική μας κυβέρνηση, έχουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν εμάς", δήλωσε προκλητικά, υποστηρίζοντας ότι "η Ειρηνευτική Δύναμη πήγε στο νησί για να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι σφαγιάζονται εκείνη την χρονιά από τους Ελληνοκυπρίους. Και αυτό δεν είναι μυστικό". "Εχουμε δεσμευτεί -συμπλήρωσε- και εργαζόμαστε προς την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που να βασίζεται σε δύο συνιστώντα κράτη, με πολιτική ισότητα των δύο λαών και με μια νέα εταιρική σχέση".

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Σερ Τζον Σόουερ, δήλωσε ότι "έχει επιτελεστεί πολλή εργασία στο παρελθόν, αλλά επιθυμούμε να δούμε αυτή την ευκαιρία να αξιοποιείται και θα υποστηρίξουμε έντονα τις προσπάθειες των δυο ηγετών στο νησί. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, όμως όλοι γνωρίζουμε πως αυτές οι ευκαιρίες δεν διαρκούν για πάντα. Γι' αυτό όσο διαρκούν θα πρέπει να τις αξιοποιούμε".

Αναφερόμενος στο θέμα της UNFICYP, ο Βρετανός αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι "υπάρχουν πιέσεις σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ σ' όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό κάθε αποστολή να αντιμετωπίζεται ως αναγκαία και αποτελεσματική. Είναι επίσης σημαντικός ο έκτακτος σχεδιασμός βασισμένος στο τι δύναμη θα χρειαζόμασταν μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση". Τέλος, o Σερ Σόουερ τόνισε ότι "το ΣΑ κάλεσε το Γενικό Γραμματέα να αρχίσει τη διαδικασία του εκτάκτου σχεδιασμού συνδεδεμένου με τη διευθέτηση και προσβλέπει να δει τα προκαταρκτικά του συμπεράσματα και την αρχική μας συμβουλή το Δεκέμβριο. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αποφάσεις. Δεν υπάρχει. Προφανώς θα θέλαμε να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων".

Στην ερώτηση αν η σχετική αναφορά για την αναθεώρηση (της UNFICYP) είναι βασισμένη μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού ή αφορά και την περίπτωση που οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε διευθέτηση, διευκρίνισε:

"Το ψήφισμα είναι καθαρό. Βασίζεται στην ελπίδα του καθενός πως θα υπάρξει διευθέτηση. Κι αν υπάρξει, αναμένουμε ότι θα διαδραματίσουμε συγκεκριμένο ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής της διευθέτησης. Κι αυτό, θα απαιτήσει ένα διαφορετικό ρόλο, μία περισσότερο εξειδικευμένη και αναλυτική εντολή. Δεν επιθυμώ να κάνω εικασίες για την κατάσταση που θα υπάρχει, αν δεν βρεθεί διευθέτηση, όμως προφανώς ο καθένας θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του μετά το τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων. Όμως, η κύρια προτεραιότητα τώρα είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων".

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή