Ξεπέρασε το φράγμα των 1000 δολ. ο χρυσός

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009 15:15
REUTERS /LEONHARD FOEGER

Με το χρυσό να καταρρίπτει το ρεκόρ των 1000 δολαρίων/ουγκιά για τρίτη φορά, το επενδυτικό κοινό διχάζεται ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πάρτι μόλις ξεκίνησε και σε εκείνους που χαρακτηρίζουν εφήμερο το «χρυσό» άλμα.

Χάρη στις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού μετά τη δυναμική τροφοδότηση της αγοράς με ρευστότητα από τις κυβερνήσεις, η τιμή του χρυσού σημείωσε αύξηση 14% σε διάστημα δύο μηνών.

Οι «επιθετικοί» παίκτες δηλώνουν ότι αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη εξασθένιση του δολαρίου και ανάκαμψη των χρηματιστηρίων που θα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα «ρίξει» την αγορά όψεως σε άγνωστα νερά.

Οι πιο συντηρητικοί παίκτες, από την άλλη, αμφισβητούν ανοιχτά τη βιωσιμότητα της ζήτησης για χρυσό, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα εξασθένιση του δολαρίου στηρίζεται στην υπερβολική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή που οι θεμελιώδεις παράγοντες της αγοράς βάζουν φρένο στην κερδοφορία.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX

Σχολιασμένα