Συρία: Στο «φως» νεκρόπολη στην Παλμύρα

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2009 21:45
A- A A+

Σύροι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως στην Παλμύρα, στο κέντρο της χώρας, «μία νεκρόπολη υπό τη μορφή ενός πύργου», καθώς και πολλά αρχαία αντικείμενα ηλικίας έως 2.000 ετών, μεταδίδει το πρακτορείο Sana.

«Έως σήμερα έχουμε ανακαλύψει μία νεκρική κλίνη, πολλούς τάφους και πέτρινες κολώνες», τόνισε ο επικεφαλής των ανασκαφών Χαλίλ Χαρίρι.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης στο σκάμμα «ένα πλαίσιο, που στηριζόταν σε βάσεις και υποβάσταζε πολλά σπασμένα αγάλματα, πάνω στα οποία ήταν χαραγμένες παλμυρικές επιγραφές, οι οποίες θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν προκειμένου να διαπιστωθούν τα οικογενειακά ονόματα» των ιδιοκτητών των τάφων στη νεκρόπολη.

«Ένα μεγάλο άγαλμα που εδραζόταν σε μία πέτρινη βάση και αναπαριστούσε ένα από τα μέλη μίας οικογένειας ήλθε στο φως, όπως επίσης και πλήθος από πήλινα λυχνάρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να φωτίζουν τη νεκρόπολη», πρόσθεσε ο Χαρίρι.

Φημισμένη για τη διάρκεια της ζωής της επί χιλιετίες, προ και μετά Χριστόν, η Παλμύρα ήταν για πολλούς αιώνες ένας βασικός σταθμός για τα καραβάνια που διέτρεχαν τους δρόμους του μεταξιού.

Η ευημερία της πόλης έφθασε στο απόγειό της τον 3ο μΧ αιώνα, επί των ημερών της βασίλισσας Ζηνοβίας, η οποία αψηφώντας την ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατέλαβε όλη τη Συρία, εισέβαλε στην Αίγυπτο και στη Μικρά Ασία, προτού ανατραπεί από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό. Η πόλη λεηλατήθηκε και καταστράφηκε μερικώς.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή