ΗΠΑ: «Διμερή θέματα να μην αποτελούν εμπόδιο για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης»

Δηλώσεις Στάινμπεργκ στο «Croatia Summit 2009»
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 11:18
UPD:16:03
A- A A+

Τα διμερή θέματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ένταξη των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, μιλώντας στο «Croatia Summit 2009» που διεξάγεται στο Ντουμπρόβνικ. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και η ενεργειακή συνεργασία στην Ευρώπη.

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να παραμείνει ανοιχτός για όλες τις χώρες της περιοχής», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Στάινμπεργκ, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς και την περίπτωση της ΠΓΔΜ, της οποίας η ευρωατλαντική πορεία έχει ανακοπεί από το ελληνικό βέτο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιατράνκα Κόσορ επανέλαβε την πολιτική βούληση του νέου κυβερνητικού σχήματος να στηρίξει την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της χώρας. Όπως είπε, το Ζάγκρεμπ περιμένει από την Ευρώπη να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αρθούν τα εμπόδια από την ενταξιακή πορεία της Κροατίας.

Στο όραμα μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και δυναμικής Ευρώπης αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Γκόρντον Μπαϊνάι διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα η Κροατία θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντίδραση ΛΑ.Ο.Σ. για τις δηλώσεις Στάινμπεργκ

«Ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ γράφει -απ' ό,τι φαίνεται απ΄ τις δηλώσεις του- το υποτιθέμενο "βέτο" στα παλαιά του υποδήματα. Μέχρι εκεί, δηλαδή, που φτάνει η αντίσταση της Ελληνικής κυβέρνησης...», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στάινμπεργκ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή