Το ΣτΕ για το ΠΔ που αλλάζει τους όρους δόμησης στα Λεγραινά

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2009 19:36
A- A A+

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο τροποποιούσε τους όρους δόμησης στον οικισμό Λεγραινών του Δήμου Λαυρεωτικής του νομού Αττικής, επεξεργάστηκε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την υπ’ αριθμ. 243/2009 γνωμοδότησή του το ΣτΕ έκρινε ορισμένες διατάξεις νόμιμες και ορισμένες παράνομες.

Ειδικότερα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τροποποιούνται οι προϋποθέσεις αρτιότητας των οικοπέδων, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων και ο συντελεστής δόμησης.

Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφέρεται ότι το άρθρο 24 του Συντάγματος σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να επανέρχονται πολεοδομικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιδεινώνονται οι όροι διαβίωσης των κατοίκων.

Με την γνωμοδότηση κρίθηκε ότι με ορισμένες από τις ρυθμίσεις του διατάγματος, όπως για την αρτιότητα των οικοπέδων και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων, «επέρχεται επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων, δηλαδή υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή οικιστικού περιβάλλοντος».

Αναφέρεται δε ακόμη ότι με τις ρυθμίσεις που αφορούν το συντελεστή δόμησης επέρχεται μικρή βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή