«Απρεπής και θλιβερή» πολεμική για τον Φρεντερίκ Μιτεράν

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 12:56
UPD:13:05

Απρεπή και θλιβερή χαρακτήρισε ο Ανρί Γκιενό, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, την πολεμική γύρω από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν, με επίκεντρο αναφορές του στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Η Κακή Ζωή», όπου μεταξύ άλλων, μιλά για τις εμπειρίες του από τις υπηρεσίες σεξουαλικού τουρισμού στην Ταϊλάνδη.

Το θέμα δημιουργήθηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, χρησιμοποίησε αποσπάσματα από το βιβλίο του Φρεντερίκ Μιτεράν (La Mauvaise Vie, 2005) για να καυτηριάσει τη θερμή υποστήριξη που εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού προς τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για την υπόθεση της σεξουαλικής του συνεύρεσης με μια 13χρονη το 1977.

«Όπως ακριβώς υπάρχει μια Αμερική που είναι γενναιόδωρη και η οποία μας αρέσει, έτσι υπάρχει και μια Αμερική τρομακτική, και αυτή η Αμερική είναι που μόλις αποκάλυψε το πρόσωπό της», σχολίασε ο Φ. Μιτεράν με αφορμή τη σύλληψη του Ρομάν Πολάνσκι.

«Παραιτηθείτε, κύριε Μιτεράν και ίσως μετά να είστε σε θέση να κάνετε μαθήματα στους άλλους» δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι αντιδράσεις των Σοσιαλιστών (σ.σ. απ' όπου και προέρχεται ο Φ. Μιτεράν).

«Να δικαιολογεί ένας άνθρωπος, υπό την κάλυψη ενός λογοτεχνικού κειμένου, τον σεξουαλικό τουρισμό, το βρίσκω τουλάχιστον προκλητικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Μπενουά Χαμόν.

«Το να μου πετάει λάσπη το Εθνικό Μέτωπο είναι τιμή για μένα. Το να μου πετάει λάσπη ένας βουλευτής της Αριστεράς, είναι ντροπή γι΄ αυτόν» ανταπάντησε ο ίδιος ο Φρεντερίκ Μιτεράν.

«Ολα αυτά είναι υπερβολικά και στο βάθος πολύ απρεπή», δήλωσε στον τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Ανρί Γκιενό.

Ερωτηθείς εάν ο υπουργός Πολιτισμού πρέπει να παραιτηθεί, όπως ζητεί το Εθνικό Μέτωπο, απάντησε: «Δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα, δεν βλέπω γιατί, όταν δημιουργούμε μια τόσο θλιβερή πολεμική, με τέτοια καθυστέρηση, πρέπει να υπάρξουν τόσο ακραίες συνέπειες. Δεν υπάρχουν γεγονότα, έγραψε ένα βιβλίο».

Σύμφωνα με τον κ. Γκιενό, «ο γαλλικός πολιτικός διάλογος γίνεται τόσο θλιβερός μερικές φορές». «Αυτό το βιβλίο εκδόθηκε το 2005, και δεν θυμάμαι να προκλήθηκε εκείνη την εποχή οποιοσδήποτε αποτροπιασμός, είτε στην αριστερά, είτε στη δεξιά», παρατήρησε.

«Απέκτησα τη συνήθεια να πληρώνω αγόρια», γράφει ο Φρεντερίκ Μιτεράν προσθέτοντας ότι η έλξη του για μικρά εκδιδόμενα αγόρια συνεχίσθηκε παρά το γεγονός ότι γνώριζε «τις βρωμερές λεπτομέρειες αυτής της εκπόρνευσης».

«Όλες αυτές οι τελετουργίες της αγοράς των εφήβων, της αγοράς των σκλάβων, με διεγείρουν απίστευτα... Η αφθονία πολύ ελκυστικών και άμεσα διαθέσιμων νεαρών αγοριών μού ξυπνά την επιθυμία... Ο φωτισμός είναι άσχημος, η μουσική σού χτυπά στα νεύρα, τα σόου είναι απαίσια και θα μπορούσε να πει κανείς πως ένα τέτοιο θέαμα, αηδιαστικό από ηθικής πλευράς, είναι επίσης αποκρουστικά χυδαίο. Όμως μου αρέσει πέραν της λογικής...», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού.

Τα περιστατικά στο βιβλίο του παρουσιάζονται ως ένα μείγμα αυτοβιογραφικής περιγραφής και φαντασίωσης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή