ΣτΕ: «Πράσινο» για το γηπέδο του ΠΑΟ

Αρχίζουν τα έργα στο Βοτανικό
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 16:12
A- A A+

Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, καθώς και την ανέγερση μικροεμπορικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του γηπέδου και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ανέγερση «πολυλειτουργικού δημοτικού κτηρίου» (Μέγαρο του δήμου Αθηναίων) και εμπορικού κέντρου από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η ανέγερση του γηπέδου, των εμπορικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του νέου γηπέδου και του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων στον κοινόχρηστό χώρο πρασίνου του Βοτανικού, δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά το γεγονός της μείωσης των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, «ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτων στην συνοικία Κουντουριώτικα» (Λ. Αλεξάνδρας), λόγω της διπλής ανάπλασης.

Παράλληλα, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου και του εμπορικού κέντρου, επιφέρει μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων, κάτι που καθιστά τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 3481/2006 αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Τέλος, με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν, ως αντισυνταγματικές, οι σχετικές πράξεις της πολιτείας που επιτρέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου και του Δημαρχιακού Μεγάρου. Στην απόφαση σημειώνεται ότι, λόγω της αντισυνταγματικότητας, δεν είναι εφαρμοστέες οι νομοθετικές διατάξεις, που προβλέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου κ.λπ. με συντελεστή δόμησης 1,6.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή

    Αθλητικές Μεταδόσεις