Βρετανία: Σε χαμηλά 5ετίας ο πληθωρισμός

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 12:37

Oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, έναντι ανόδου 1,6% που είχαν καταγράφει τον Αύγουστο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Σεπτέμβριο, καθώς η πρωτοφανής ύφεση που βίωσε η χώρα περιόρισε τις πιέσεις των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, έναντι ανόδου 1,6% που είχαν καταγράφει τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή τους κατά 1,3%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, για πρώτη φορά το μήνα Σεπτέμβριο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία το 1996.

Οι βασικότεροι παράγοντες της επιβράδυνσης του πληθωρισμού ήταν τα τιμολόγια των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, οι τιμές των τροφίμων και οι τιμές στον κλάδο εστιατορίων και αναψυχής, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Η ετήσια μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, αερίου και άλλων καυσίμων ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Προτεινόμενα για εσάς