Νέα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 15:27
UPD:16:25

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης ανέφερε πως ότι «αναδιατυπώνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιβολής ή διατήρησης της προσωρινής κράτησης έτσι ώστε να είναι πλέον σαφείς, συγκεκριμένες και αποδείξιμες.

A- A A+

Μόνιμα αλλά και προσωρινά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κατσιφάρας, χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα των σωφρονιστικών καταστημάτων επιεικώς απαράδεκτη, επισημαίνοντας πως «πολλές φορές αγγίζει, εάν όχι και ξεπερνά, τα όρια της απάνθρωπης και προσβλητικής για την αξία και τα δικαιώματα του ανθρώπου διαβίωσης».

Α. Κατσιφάρας: Μετατροπή της φυλακής σε τόπο βελτίωσης και σωφρονισμού

Α. Κατσιφάρας: Μετατροπή της φυλακής σε τόπο βελτίωσης και σωφρονισμού

Ανέφερε ακόμη πως η χωρητικότητα του συνόλου των καταστημάτων κράτησης ανέρχεται σε 9.103 κρατούμενους και σήμερα κρατούνται 11.432, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα μεταγωγών.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, προανήγγειλε άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και επέκταση των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής με την εθελουσία προσφορά εργασίας σε κοινωνικά ιδρύματα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ότι «αναδιατυπώνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιβολής ή διατήρησης της προσωρινής κράτησης έτσι ώστε να είναι πλέον σαφείς, συγκεκριμένες και αποδείξιμες.

Χ. Καστανίδης: Βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αποσυμφόρηση των φυλακών

Χ. Καστανίδης: Βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αποσυμφόρηση των φυλακών

«Τα κριτήρια, που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν ήταν αόριστα και αξιολογικά, γεγονός που επέτρεψε την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των υποδίκων», υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Με τις νέες τροπολογίες επιβάλλεται πλέον ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την επιβολή περιοριστικών όρων. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει προφυλάκιση για όσους προβλέπονται ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκισης εκτός εάν έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν με ποινή κάθειρξης. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη εάν ο κατηγορούμενος έχει και άλλα αρνητικά στοιχεία, όπως είναι υποψία φυγής κ.λπ.».

Σε ό,τι αφορά τους καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είπε ότι θα αντιμετωπίζονται οι χρήστες όπως οι άλλοι κρατούμενοι εκτός από τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες και οι μικρέμποροι ναρκωτικών θα αποφυλακίζονται (υφ΄ όρων απόλυση), όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι εφόσον έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση (μέχρι πέντε χρόνια), όταν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, όσοι έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη, εφόσον έχουν εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους. Αντίθετα, οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας, δηλαδή θα αποφυλακίζονται μετά την έκτιση των 25 ετών της ποινής τους.

Ο κ. Καστανίδης γνωστοποίησε ακόμα ότι θα επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια. Και αυτό γιατί ορισμένοι δεν πρόλαβαν «να εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις του προκατόχου του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι όσοι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν προς τρία ευρώ την ημέρα τις ποινές τους, μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή