Περισσότερη διαφθορά στην Ελλάδα το 2009

Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 12:41
UPD:13:14

Ο πρόεδρος του σωματείου «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» Κώστας Μπακούρης.

A- A A+

«Συστημικές αδυναμίες» που έφεραν στην επιφάνεια τα πρόσφατα σκάνδαλα, εντοπίζει η Διεθνής Διαφάνεια στην Ελλάδα, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη θέση της χώρας μας στην 71η από 57η που ήταν πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα.

Την 71η θέση η χώρα μας μοιράζεται με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χαμηλότερα από χώρες όπως η Τουρκία, η Γκάνα, η Μποτσουάνα και η Τυνησία.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, δεν έχουν υπάρξει επαρκείς προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς στη χώρα μας, ενώ σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Για όλους αυτούς τους λόγους, η βαθμολογία της Ελλάδας υποχώρησε to 2009 στο 3,8 από 4,7 που ήταν πέρυσι στην Κατάταξη Αντιλήψεων για τη Διαφθορά (Corruption Perceptions Index). H λίστα κατατάσσει 180 χώρες ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την έκταση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα (το 10 αντιστοιχεί σε χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και το 0 σε υψηλά).

Κ. Μπακούρης: Δημόσια πρόσωπα εξευτέλισαν διαδικασίες και νόμους

Κ. Μπακούρης: Δημόσια πρόσωπα εξευτέλισαν διαδικασίες και νόμους

Στην παγκόσμια κατάταξη, πρώτη σε διαφθορά (και τελευταία στη βαθμολογία) έρχεται η Σομαλία, ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Ιράκ και το Σουδάν.

«Εύθραυστα, ασταθή κράτη που μαστίζονται από πόλεμο και συνεχείς συγκρούσεις βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης», όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωση.

Τη μεγαλύτερη βαθμολογία και τη λιγότερη διαφθορά έχει η Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία, και την Ελβετία.

Ανάμεσα στις χώρες που είδαν τη βαθμολογία τους να μειώνεται ήταν το Ιράν (υποχώρησε στο 1,8 από 2,3 μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές) και η Ουκρανία (2,2 από 2,5).

Στον αντίποδα, η βαθμολογία των ΗΠΑ αυξήθηκε (στο 7,5 από 7,3) λόγω της ταχείας αντίδρασης στην οικονομική κρίση και των μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Πρόοδος σημειώθηκε επίσης στην Πολωνία (5,0 από 4,6) και –οριακά- στη Ρωσία (2,2 από 2,1).

Πηγή: Reuters, transparency.org

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή