Πιο κοντά στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε Εύβοια - Κυκλάδες

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 12:07

Οι επενδύσεις θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας.

A- A A+

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ στην Εύβοια και τις Κυκλάδες, με σημερινή απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη που αφορά την κατασκευή και χρηματοδότηση του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Σύμφωνα με την απόφαση η διασύνδεση Νέα Μάκρη - Νότια Εύβοια θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ και θα χρηματοδοτηθεί από όσους παραγωγούς έχουν αδειοδοτηθεί να κατασκευάσουν πάρκα αιολικής ενέργειας στην Εύβοια και τις Κυκλάδες.

Οι επενδύσεις θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας.

Τα νέα αιολικά πάρκα εκτιμάται ότι θα παράγουν ετησίως περίπου 1,2 εκατομμύρια μεγαβατώρες και με τη λειτουργία τους θα αποφευχθεί η εκπομπή 1 εκατ. τόνων CO2. Το όφελος για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι εάν, για οποιονδήποτε λόγο κάποιος παραγωγός αποσυρθεί από τη διαδικασία, δεν υλοποιήσει την επένδυση και αρνηθεί να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, το κόστος θα καλυφθεί από τον μηχανισμό χρέωσης χρήσης του Συστήματος, με ευθύνη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με τον τρόπο αυτό παρέχεται επαρκής εγγύηση στη ΔΕΗ για την κατασκευή του δικτύου.

Προτεινόμενα για εσάς