«Ξύπνιος» ήταν άνδρας που νόμιζαν ότι βρισκόταν σε κώμα για 23 χρόνια

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 11:59
REUTERS

A- A A+

Ένας άνδρας από το Βέλγιο που θεωρείτο ότι βρισκόταν σε κώμα για 23 χρόνια, είχε πλήρη συνείδηση, όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη ιατρική μελέτη.

Οι γιατροί θεωρούσαν ότι ο Ρομ Χούμπεν είχε πέσει σε κώμα μετά τον τραυματισμό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1983.

Ωστόσο, το 2006 ένα εγκεφαλογράφημα αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλος του κ. Χούμπεν λειτουργούσε πλήρως. Από τότε επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πληκτρολόγιο που συνδέεται με το καροτσάκι του.

Η υπόθεση είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, όταν ο γιατρός Στίβεν Λόρεϊς από το πανεπιστήμιο της Λιέγης έγραψε μία επιστημονική μελέτη για την υπόθεση.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Χούμπεν είπε ότι αρχικά, όταν τον θεωρούσαν «φυτό» ένιωθε θυμωμένος και απόλυτα ανήμπορος, αλλά στη συνέχεια έμαθε να ζει σε αυτή την κατάσταση.

«Ήξερα τι μπορούσα να κάνω αλλά οι υπόλοιποι είχαν μία αξιολύπητη εικόνα για μένα. Έπρεπε να μάθω να είμαι υπομονετικός», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον δρ Λόρεϊς, περίπου στο 40% των περιπτώσεων ανθρώπων που κατατάσσονται ως «φυτά», πιο λεπτομερείς εξετάσεις αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν ενδείξεις συνειδητότητας.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή