Ομπάμα: Φίλη χώρα η Τουρκία

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 00:12
UPD:00:23

A- A A+

Φίλη χώρα χαρακτήρισε την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε υπερήφανος που προσωπικά ο ίδιος μπορεί να αποκαλεί τον κ. Ερντογάν φίλο.

«Είχα την τιμή να προσφωνήσω την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είμαι σθεναρά αφοσιωμένος στη δημιουργία της καλύτερης δυνατής σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ κάτι που σημαίνει ότι είμαστε δεσμευμένοι να υπεραμυνθούμε ο ένας του άλλου».

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ακόμη τη στρατηγική αμυντική σχέση αλλά και τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Συνεχάρη δε τον κ. Ερντογάν για μερικά «δύσκολα βήματα» σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

«Του εξήγησα ότι θέλουμε να είμαστε όσο πιο υποστηρικτικοί γίνεται σε περαιτέρω βήματα που μπορεί να κάνει σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών για τη συνέχιση της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώσε ακόμη τη συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του G-20, ενώ τόνισε ότι ως δημοκρατικό, κοσμικό κράτος οι πολίτες του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση της κατανόησης και την εμπέδωση της σταθερότητας, όχι μόνο στην περιοχή της, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Δήλωσε πως ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη σημαντική συμβολή της χώρας του στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Αφγανιστάν, ενώ επεσήμανε ότι του τόνισε τη σημασία της επίλυσης του ζητήματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί ένας σημαντικός παράγων στην προσπάθεια μετακίνησης του Ιράν προς την ειρηνική εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας.

Συνεχάρη τέλος τον κ. Ερντογάν για «μερικά γενναία βήματα που έκανε σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία» και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη και πρόθεση συνεργασίας της Ουάσιγκτον στη μάχη κατά του ΡΚΚ το οποίο χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί όχι μόνο την Τουρκία αλλά και το Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή