Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 09:18
A- A A+

Η εκτίμηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι οι εντατικές συνομιλίες του Ιανουαρίου είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και το πακέτο μέτρων που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών για εξασφάλιση 500 εκατομμυρίων ετησίως από αύξηση εσόδων και μείωση κρατικών δαπανών, δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης το ζήτημα του προβλήματος που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του φωτισμού του διαύλου του αεροδρομίου Λάρνακας, τις αλλαγές στο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά και το φόνο 43χρονου από τη Λεμεσό από έκρηξη χειροβομβίδας στο αυτοκίνητό του.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ναυάγιο'', αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ύστερα από ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πορεία των συνομιλιών, ότι οι εντατικοποιημένες συνομιλίες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, ενώ ευχήθηκε όπως η δήλωσή του να διαψευστεί. Αλλού γράφει ότι κατατίθενται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήσεις της Αστυνομίας για τροποποίηση σε ότι αφορά στα εξώδικα της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2010.

''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Πανωφόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων'', αναφέρεται στην εισήγηση που περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται ''δεκαπλασιασμός της φορολογίας για τα ακίνητα με εξαίρεση την 1η κατοικία''. Αλλού γράφει ότι μια μέρα μετά τις συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τους Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου νέες φωτιές άναψαν στη συγκυβέρνηση τα διαφωτιστικά φυλλάδια για τη διζωνική.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Νεκρό το σύστημα για τέσσερις μέρες'', αναφέρεται στο κύριο του θέμα στο σβήσιμο του φωτισμού του διαύλου του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, σημειώνοντας ότι για τέσσερις ολόκληρες ημέρες το ένα από τα δύο κυκλώματα ηλεκτροδότησης του συστήματος είχε χαλάσει και εξέπεμπε σήμα κινδύνου για τα επερχόμενα δεινά. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για διανομή του βιβλίου του Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τίτλο ''Τα Οικονομικά της Ομοσπονδίας του Σχεδίου Ανάν και του Κυοφορούμενου Νέου Σχεδίου Λύσης'' μέσα σε ναούς.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αυξημένοι φόροι για κατοικίες και οικόπεδα'', αναφέρεται στο πακέτο μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών και σημειώνει ότι με αυξημένες φορολογίες που θα δεκαπλασιάζουν σχεδόν τα σημερινά τέλη γα την ακίνητη περιουσία, θα προσπαθήσει η Κυβέρνηση να μαζέψει χρήματα για να γεμίσει τα αδειανά κρατικά ταμεία. Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ξεκαθαρίζει ωμά ότι ''είναι αδύνατο να αναμένει ένας από οποιανδήποτε τουρκική Κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια διευθέτηση του Κυπριακού που δεν θα λαμβάνει υπόψη την εθνική της θέση''.

''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Σκληρό ροκ από τον ΔΗΣΥ'', και γράφει πως η Πινδάρου αντιμετωπίζει έντονα κριτικά τη διαδικασία των εντατικών συνομιλιών στην παρούσα χρονική συγκυρία, εκτιμώντας πως αυτό βολεύει την τ/κ πλευρά χωρίς να προσφέρει τίποτα στην ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ανακαινίσει πλήρως την οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για να υποδεχθεί τους Χριστόφια και Ταλάτ για τις εντατικές συνομιλίες και ότι στο κτίριο υπάρχει νέος εξοπλισμός και ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σημαντικές τομές'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι καίριες και σημαντικές τομές στα δημόσια οικονομικά του κράτους και στη λειτουργία της κρατικής μηχανής επιχειρεί η Κυβέρνηση με το Υπουργείο Οικονομικών να ανεβάζει ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, προκειμένου να επιλυθούν σημαντικά διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε πως 71.207 άτομα θα επωφεληθούν από το σχέδιο ενίσχυσης των συντάξεων.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ωθηση 500 εκατομμυρίων ευρώ για διάσωση της οικονομίας'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε χθες ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που στοχεύουν σε εξοικονομήσεις και επιπρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως για συγκράτηση των ελλειμμάτων. Αλλού αναφέρεται στη δολοφονία 43χρονου από τη Λεμεσό από έκρηξη χειροβομβίδας η οποία ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό του, από την οποία τραυματίστηκε 20-χρονη Ρουμάνα υπάλληλός του.

Η εβδομαδιαία οικονομική ''Financial Mirror'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χρειαζόμαστε να εξοικονομούμε 500 εκ. ετησίως'', γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης παρουσίασε χθες ένα πακέτο μέτρων για εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ με στόχο τη συγκράτηση των αυξανόμενων ελλειμμάτων, αλλά δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση δεν θα καταφύγει σε νέες φορολογίες. Αλλού αναφέρεται σε ''πόλεμο τιμών'' για την προσέλκυση Βρετανών τουριστών την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, και σημειώνει πως παρατηρείται μείωση των τιμών μέχρι και 20% για κάποιους προορισμούς.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή