Περού: Επικυρώθηκε η ποινή κάθειρξης του Αλμπέρτο Φουχιμόρι

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008 09:04
A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού επικύρωσε την ποινή κάθειρξης έξι ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην Πρόεδρο της χώρας Αλμπέρτο Φουχιμόρι για την διαταγή που έδωσε να πραγματοποιηθεί εισβολή στο σπίτι της συζύγου συνεργάτη του λίγο καιρό πριν το πέρας της εξουσίας του (1990-2000).

Ο 69χρονος Φουχιμόρι δικάζεται σήμερα για σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων δύο εκτελέσεων από τάγματα θανάτου συνολικά 25 ανθρώπων, και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Η καταδίκη για την εισβολή στο σπίτι της συζύγου του πρώην κορυφαίου συμβούλου του, Βλαδίμηρου Μοντεσίνος, είχε επιβληθεί στο Φουχιμόρι ερήμην, ενώ ο πρώην Πρόεδρος βρισκόταν στην Ιαπωνία --όπου είχε διαφύγει το 2000 και είχε λάβει πολιτικό άσυλο λόγω και της Ιαπωνικής του καταγωγής.

Στο συγκεκριμένο σπίτι βρίσκονταν βιντεοταινίες με περιεχόμενο που φερόταν να ενοχοποιεί τον πρώην πρόεδρο.

Στην δίκη μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Φουχιμόρι διέταξε αξιωματικό του στρατού να υποδυθεί τον εισαγγελέα ώστε να μπορέσει να εισέλθει στην κατοικία της Τρινιδάδ Μπεσέρα το Νοέμβριο του 2000.

Το Ανώτατο Δικαστήριο πέραν της ποινής 6ετούς κάθειρξης επικύρωσε επίσης την επιβολή προστίμου 400.000 σόλες, ή περίπου 135.000 δολαρίων, στο Φουχιμόρι για παραβιάσεις αστικών δικαιωμάτων εξ αιτίας της εισβολής. Επίσης, επικύρωσε την ποινή στέρησης του δικαιώματός του να εκλέγεται σε δημόσια αξιώματα για δύο χρόνια.

Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαιρέτισαν οι εισαγγελείς στις υποθέσεις των ταγμάτων θανάτου, καθώς, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, "κατεδαφίζει" τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του πρώην Προέδρου του Περού ότι δεν διέθετε εξουσία επί των αξιωματούχων του στρατού.

«Ο Φουχιμόρι έδωσε απευθείας διαταγή σε έναν αντισυνταγματάρχη να υποδυθεί τον εισαγγελέα και να πραγματοποιήσει μια παράνομη επιχείρηση για να πάρει ορισμένα βίντεο που τον ενέπλεκαν σε υποθέσεις διαφθοράς», είπε ο εισαγγελέας Αβελίνο Γκιγιέν.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Φουχιμόρι ήταν μέρος της ιεραρχίας που διέταξε ακρότητες στην διάρκεια των ημερών του στην εξουσία, περιλαμβανομένων των δύο σφαγών που διέπραξε ένα τάγμα θανάτου γνωστό ως Ομάδα Κολίνα.

Ο πρώην πρόεδρος εκδόθηκε στο Περού από τη Χιλή. Η δίκη του για το ρόλο που φέρεται να είχε στη σφαγή 15 ανθρώπων το 1991 και εννέα φοιτητών κι ενός καθηγητή σε πανεπιστήμιο το 1992 από την Ομάδα Κολίνα άρχισε τον Δεκέμβριο.

Ο Φουχιμόρι αρνείται ότι διεξήγε «βρώμικο πόλεμο» εναντίον των ανταρτών και των συμπαθούντων επί των ημερών του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή