Αρχισε η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Παρεδόθησαν από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου οι σοροί δύο Ισραηλινών στρατιωτών
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008 12:55
UPD:13:12
Reuters

A- A A+

Αρχισε σήμερα η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ μέσω της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής, για τη διαπραγμάτευση της οποίας μεσολάβησε ο Γερμανός Γκέρχαρντ Κόνραντ, απεσταλμένος του ΟΗΕ, το εβραϊκό κράτος πρέπει επίσης να παραδώσει στον Λίβανο τις σορούς σχεδόν 200 μελών της Χεζμπολάχ και Παλαιστινίων.

Μια μικρή τελετή πραγματοποιήθηκε πριν αρχίσει η ανταλλαγή στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ μεταξύ της πόλης Νακούρα στον Λίβανο και του Ρος Χανίκρα στο Ισραήλ.

Πέντε Λιβανέζοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ με αντάλλαγμα την παράδοση από το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου των σορών δύο Ισραηλινών στρατιωτών, των Εχούντ Γκόλντβασερ και Ελντάντ Ρεγκέβ, που απήχθησαν το 2006 σε ισραηλινό έδαφος κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου.

Η αιχμαλωσία των δύο στρατιωτών έδωσε την αφορμή για την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 που διήρκησε 34 ημέρες και κόστισε τη ζωή 1.200 Λιβανέζων -στην πλειονότητά τους άμαχοι- και 160 Ισραηλινών (κυρίως στρατιώτες).

Αξιωματούχος της Χεμπολάχ ανακοίνωσε επισήμως την παράδοση των σορών στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. «Παρά τον πόλεμο που εξαπολύθηκε εναντίον μας, παραδίδουμε σήμερα τον Εχούντ Γκόλντβασερ και τον Ελντάντ Ρεγκέβ», δήλωσε ο Ουαφίκ Σάφα, ενώ μπροστά του ήταν τα φέρετρα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έλεγξαν τα φέρετρα των δύο στρατιωτών. Ο έλεγχος έγινε μέσα σε σκηνή στο μεθοριακό πέρασμα της πόλης Νακούρα στον Λίβανο, πριν τα φέρετρα παραδοθούν σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στο ισραηλινό έδαφος.

Χαμάς: Νίκη της αντίστασης

Η Χαμάς χαιρέτισε την ανταλλαγή κρατουμένων και σορών μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ισραήλ, ως «νίκη της αντίστασης».

«Η Χαμάς θεωρεί μεγάλη νίκη της αντίστασης και της Χεζμπολάχ την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού κατακτητή», τονίζει σε ανακοίνωση ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανταλλαγή αυτή αποδεικνύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απελευθέρωση φυλακισμένων που κρατούνται από τον κατακτητή είναι η απαγωγή σιωνιστών στρατιωτών».

Η Χαμάς ζητεί την απελευθέρωση εκατοντάδων παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ο δεκανέας του ισραηλινού στρατού απήχθη από Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επίθεσης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας τον Ιούνιο του 2006. Η Χαμάς αποδίδει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό την ευθύνη για τη συνέχιση της αιχμαλωσίας του Σαλίτ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή